26.9 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialGermania adoptă strategii economice naționaliste, sub amenințarea populismului

Germania adoptă strategii economice naționaliste, sub amenințarea populismului

Conform unor teste economice efectuate de băncile principale, Germania „trebuie să se descentralizeze” față de Bruxelles, pentru a nu se scufunda sub valul populist european. Economia Germaniei s-a bazat pe succesul înregistrat în sectorul de export. Dar acum, principalii cumpărători se află în plină criză politică de „re-naționalizare”, ca un val rebel față de politica de austeritate impusă de Bruxelles. 
 
Cifrele testelor de risc
 
Instituțiile financiare din sistemul global au făcut teste de analiză a riscurilor implicate de noile politici naționaliste. Commerzbank a atras atenția că Marea Britanie, Franța, Olanda, SUA, beneficiarii majori ai exporturilor germane, au intrat într-o perioadă a reorientării către interesele naționale, iar în 2017 se vor adăuga mai multe țări acestui trend. Urmarea directă va fi intensificarea mișcărilor antiglobalizare, care vor afecta cooperările internaționale, investițiile,  exporturile, deci starea economiilor naționale. 
Germania trebuie să se adapteze noilor condiții pe scena internațională. „Intrăm în era deglobalizării”, a declarat George Saravelos, strateg economic la Deutsche Bank.
 
„Cei mai mulți oameni de stat vor căuta să adopte măsuri mai pe placul popoarelor, antiausteritate, pentru a-și salva programele politice și funcțiile”. Creșterile economice nu vor mai fi prioritare, dacă popoarele europene trebuie să suporte măsurile drastice impuse de Bruxelles. Toate țările care încearcă să aibă politici independente față de Bruxelles, chiar dacă nu vizează vreun „exit”, trebuie să se reinventeze. La fel și Germania, una dintre cele mai stabile economii ale UE, cu un cancelar, Angela Merkel, care a luptat să păstreze uniunea, dar și să-și impună propriile politici. În primul rând, relațiile comerciale cu SUA vor deveni riscante. Donald Trump s-a exprimat foarte clar că vrea să reducă deficitul comercial, creat în special de marile corporații ce-și desfășoară activitatea și-și țin încasările departe de SUA. Deja a intervenit când o subsidiară a conglomeratului United Technologies a vrut să creeze locuri de muncă în Europa, pe motiv că prioritar este asigurarea unor locuri de muncă în SUA. 
Germania, în deficit export-import cu vecinii europeni
 
În ultimul an, corporațiile germane au exportat bunuri și servicii în valoare de 108 miliarde euro, în timp ce importurile au fost în valoare de 59 de miliarde euro. Per total, ar părea bine, dacă nu ar fi în scădere masivă față de anii precedenți. Comerțul cu SUA a produs un surplus sub 50 de miliarde euro, sub cel înregistrat cu un an în urmă. Diminuarea exporturilor deja a costat Germania câteva puncte la PIB. Creșterea economică și-a diminuat, de asemenea, ritmul, scăzând sub cel al Italiei, Franței și Greciei. Al doilea partener de export al Germaniei, Franța, va avea alegeri prezidențiale anul viitor. Favoritul, candidatul conservator Francois Fillon, a anunțat că vrea să mărească exportul produselor franceze, diminuând importurile. 
 
Marea Britanie se pregătește să părăsească UE, deci nimeni nu se așteaptă să crească relațiile comerciale. Olanda stă sub spectrul victoriei populistului Geert Wilders. China, un partener puternic, se luptă să-și impună propria monedă națională, iar Germania este în deficit cu 19 miliarde euro din comerțul cu această țară. Una peste alta, Germania este în deficit în relațiile comerciale cu vecinii europeni. A exportat bunuri în valoare de 79 miliarde euro, dar a importat în valoare de 84 de miliarde euro. Dacă acest deficit continuă să se adâncească, economia Germaniei nu va mai fi puternică și nu va mai putea susține imigranții și refugiații pe care Angela Merkel i-a primit, sperând într-o mână de lucru mai viguroasă. Numai că locurile de muncă nu dau semne că ar apare peste noapte. Marea dramă a politicienilor UE care au ajuns la putere prin discursuri populiste, promițând creșteri la salarii, creșteri la pensii și un nivel de trai mai bun, este că politica acestora nu are cum să se transpună în practică. Toată lumea vrea creșterea exporturile și micșorarea importurilor, fără să se bazeze pe vreo entitate palpabilă, capabilă să le absoarbă bunurile. În consecință, cea mai bună atitudine a Germaniei este de a-și vedea de interesele naționale până trece valul populist, ceea ce înseamnă că UE pierde unul dintre pivoții principali.

Conjurație împotriva Angelei Merkel

Parlamentari din formațiunea de centru-stânga a social democraților germani (SPD) și din două partide mai mici s-au întâlnit duminică pentru a discuta despre posibilitatea de a forma anul viitor un guvern de coaliție, presupunând îndepărtarea de la putere a cancelarului Angela Merkel. SPD, Partidul Ecologist și formațiunea de stânga Linke dețin deja mai multe mandate parlamentare decât coaliția actualului cancelar, dar nu au aceeași viziune în privința politicii externe. Popularitatea Angelei Merkel a scăzut după ce Germania a acceptat anul trecut 890.000 de migranți. Cancelarul încearcă să obțină un nou mandat la alegerile din toamna anului viitor. Potrivit unui sondaj dat publicității sâmbătă de Emnid, conservatorii au 36% din susținerea alegătorilor , SPD – 22%, iar Verzii și formațiunea Linke ar întruni la un loc 10 procente.
 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță că ministerul Finanţelor şi ANAF vor fi reorganizate

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că Executivul continuăm procesul de reorganizare cu Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte instituţii guvernamentale. ”Continuăm astăzi procesul de reorganizare cu...

Proiect în educație: Telefoanele folosite de elevi în timpul orelor vor putea fi luate de un cadru didatic

Angajații școlii pot lua telefonul unui elev dacă îl folosește în timpul orelor de curs, inclusiv în timpul activități educaționale care se desfășoară în...

Ministerul Educației, despre introducerea “sălii de detenție”

Ministerul Educației (ME) vine cu precizări, după ce în spațiul public au circulat informații despre introducerea “sălii de detenție” în școli. Având în vedere folosirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă