27.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăExpert Forum: Reducerea transparenței NU este soluția pentru repararea proceselor electorale deficiente

Expert Forum: Reducerea transparenței NU este soluția pentru repararea proceselor electorale deficiente

Organizația Expert Forum și celelalte organizații din cadrul Coaliției Vot Corect atrag atenția că „reducerea transparenței NU este soluția pentru repararea proceselor electorale deficiente”.

Organizațiile membre ale Coaliției Vot Corect transmit acest punct de vedere, printr-un comunicat de presă, la data de 13 iunie 2024. Comunicatul vine ca reacție în urma unor declarații ale președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

„Organizațiile semnatare își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei. Considerăm că această declarație este contrară oricăror principii care ar trebui să asigure transparența procesului electoral și poate aduce atingere gravă integrității acestuia.  

După cunoștința noastră, niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente”, subliniază comunicatul transmis de Coaliția Vot Corect.

Niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații

Toni Greblă, fost prefect al Municipiului București, a fost numit președinte al AEP în anul 2023. După alegerile din 9 iunie 2024, mai mulți politicieni, în frunte cu președintele USR, Cătălin Drulă, au cerut demiterea lui Toni Greblă din fruntea AEP. Politicieni nemulțumiți de rezultatul alegerilor de la 9 iunie 2024 susțin că, sub mandatul lui Toni Greblă, în România s-a produs o fraudă electorală. Cele mai mari controverse le-au generat alegerile din Sectorul 1 și din Sectorul 2.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă