16.3 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialGermania, acuzată de dumping social după angajarea masivă de măcelari est-europeni

Germania, acuzată de dumping social după angajarea masivă de măcelari est-europeni

Germania, unde nu există un salariu minim legal, este acuzată de dumping social în abatoarele sale, unde sunt angajaţi est-europeni remuneraţi cu sume infime, spre marea nemulţumire a vecinilor săi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

La jumătatea lui ianuarie, sectorul francez de carne, excedat de ceea ce consideră a fi o distorsiune a concurenţei, a anunţat că a depus o plângere la Comisia Europeană.

“În abatoarele germane se recurge masiv la mâna de muncă străină provenind în special din Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina şi chiar Rusia, şi plătită cu sume extrem de mici”, inferioare celor primite de germani, a declarat Pierre Halliez, directorul Sindicatului întreprinderilor franceze de carne (Sniv-SNCP).

Această viziune este împărtăşită şi de măcelarii danezi, care văd cum porcii din ţara lor sunt duşi la tranşat în nordul Germaniei. Preşedintele sindicatului danez pentru Produse alimentare, NNF, Ole Wehlast, s-a declarat “indignat de dumpingul social din Germania”. El acuză abatoarele din această ţară că “practică preţuri de trei ori mai mici decât în Danemarca”, determinând “restructurări de personal în abatoarele daneze”.

Halliez estimează diferenţa de preţ între Franţa şi Germania, indusă de această situaţie, la cinci cenţi pe kilogramul de carne de porc şi de opt cenţi pe kilogramul de carne de vită. În Germania, sindicatele au protestat, de asemenea, cerând un salariu minim pentru toată branşa.

“În industria cărnii, Germania a devenit ţara dumpingului social comparativ cu alte ţări europene”, constata recent Claus-Harald Güster, vicepreşedintele sindicatului german al sectorului alimentar şi restaurantelor (NGG), într-un interviu televizat.

În prezent, numai între 10 şi 50 la sută dintre salariaţii abatoarelor din Germania sunt angajaţi direct de firmele germane, a estimat Bernd Maiweg, un oficial din cadrul NGG. Restul personalului este plătit cu sume mai mici de un subcontractor cu sediul în Europa de Est. Acesta este de cele mai multe ori angajat pentru 12 luni în Germania.

Potrivit lui Maiweg, salariaţii unui angajator german sunt plătiţi cu 12-15 euro brut pe oră, în timp ce măcelarii veniţi din Europa de Est primesc între opt şi cinci euro. În general, cu cât abatorul este mai mare, cu atât recurge la această forţă de muncă ieftină, a adăugat el.

Contactată de AFP, Federaţia germană a cărnurilor (VDF) reprezentând peste 200 de companii din ţară – a calificat drept “nefondate” aceste acuzaţii de dumping social.

“Este foarte dificil de găsit germani interesaţi de această muncă foarte dură din punct de vedere fizic, efectuată într-un mediu rece şi umed. Întreprinderile noastre sunt obligate, prin urmare, să facă apel la numeroase firme din Europa de Est care îşi propun ajutorul”, a explicat Rainer Weidmann, director al VDF. El dă asigurări că măcelarii veniţi din est nu sunt plătiţi cu mai puţin de 14 euro.

Cele mai citite

Dacă nu a mers cu Sistemul Patriot, Iohannis poate încerca la Biden cu patrioți Fierbinți

Ilustrație: Marian Avramescu Sistemul Patriot din România nu pare să ia direcția Ucrainei, dar, chiar și în situația aceasta, tot președintele Klaus Werner Iohannis...

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă