20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGeoană: FMI desfiinţează ceea ce au propus Băsescu şi Guvernul

Geoană: FMI desfiinţează ceea ce au propus Băsescu şi Guvernul

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat la Realitatea TV că declaraţia şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, arată clar că măsurile pe care Guvernul vrea să le aplice sunt greşite.

“Eu citesc diferit declaraţia domnului Strauss-Kahn pentru că am avut ocazia să vorbesc cu dânsul la Bucureşti. Ştiu că poziţia domniei sale a fost, în mod tradiţional, împotriva creşterii taxelor în moment de recesiune economică pentru că este o decizie pro-ciclică şi este în mod fundamental greşită. Interpretez declaraţia pe care a făcut-o mai degrabă în sensul faptului că FMI nu a propus şi nu a sugerat, a fost decizia suverană a Guvernului României, ca reducerile de salarii şi de pensii să se facă uniform, de sus până jos. Ceea ce consider că este o imensă greşeală”, a declarat Geoană.

 

Preşedintele Senatului a mai precizat că din declaraţiile lui Strauss-Kahn reiese că măsurile propuse de Guvern sunt greşite.

“Delegaţia Fondului ne-a spus că varianta aleasă de Guvern a fost varianta Guvernului. Este o critică brutală care desfiinţează ceea ce a propus domnul Băsescu şi Guvernul României. Nicăieri în Europa nu s-a ales o astfel de variantă atât de brutală”, a mai spus Geoană.

Geoană crede că, după eşecul măsurilor pe care Guvernul le va impune, România va fi chemată în vară din nou la negocieri cu FMI, Strauss-Kahn prefigurând acest lucru, prin declaraţiile sale.

“Dacă nici mesajul lui Strauss-Kahn nu are ecou la acest Guvern, înseamnă că acest guvern este condamnat să plece pentru că măsurile vor conduce la o contracţie economică suplimentară, iar modul de a face economie în sectorul public românesc este mult mai diversificat. Fondul aşteaptă de la noi măsuri pe termen scurt”, a mai spus preşedintele Senatului.

FMI s-a opus scăderii salariului bugetarilor cu 25%, propunând în schimb impozite mai mari pentru cei bogaţi, însă Guvernul României a refuzat, a declarat, joi seara, Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă