1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialGeoană: FMI desfiinţează ceea ce au propus Băsescu şi Guvernul

Geoană: FMI desfiinţează ceea ce au propus Băsescu şi Guvernul

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat la Realitatea TV că declaraţia şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, arată clar că măsurile pe care Guvernul vrea să le aplice sunt greşite.

“Eu citesc diferit declaraţia domnului Strauss-Kahn pentru că am avut ocazia să vorbesc cu dânsul la Bucureşti. Ştiu că poziţia domniei sale a fost, în mod tradiţional, împotriva creşterii taxelor în moment de recesiune economică pentru că este o decizie pro-ciclică şi este în mod fundamental greşită. Interpretez declaraţia pe care a făcut-o mai degrabă în sensul faptului că FMI nu a propus şi nu a sugerat, a fost decizia suverană a Guvernului României, ca reducerile de salarii şi de pensii să se facă uniform, de sus până jos. Ceea ce consider că este o imensă greşeală”, a declarat Geoană.

 

Preşedintele Senatului a mai precizat că din declaraţiile lui Strauss-Kahn reiese că măsurile propuse de Guvern sunt greşite.

“Delegaţia Fondului ne-a spus că varianta aleasă de Guvern a fost varianta Guvernului. Este o critică brutală care desfiinţează ceea ce a propus domnul Băsescu şi Guvernul României. Nicăieri în Europa nu s-a ales o astfel de variantă atât de brutală”, a mai spus Geoană.

Geoană crede că, după eşecul măsurilor pe care Guvernul le va impune, România va fi chemată în vară din nou la negocieri cu FMI, Strauss-Kahn prefigurând acest lucru, prin declaraţiile sale.

“Dacă nici mesajul lui Strauss-Kahn nu are ecou la acest Guvern, înseamnă că acest guvern este condamnat să plece pentru că măsurile vor conduce la o contracţie economică suplimentară, iar modul de a face economie în sectorul public românesc este mult mai diversificat. Fondul aşteaptă de la noi măsuri pe termen scurt”, a mai spus preşedintele Senatului.

FMI s-a opus scăderii salariului bugetarilor cu 25%, propunând în schimb impozite mai mari pentru cei bogaţi, însă Guvernul României a refuzat, a declarat, joi seara, Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar Internaţional.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă