14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialGeneralii organizează fortificarea Europei

Generalii organizează fortificarea Europei

Prezenţi în weekend la Forum National Defense Reagan, responsabilii militari americani s-au concentrat asupra peisajului militar americano-rus în Europa şi a măsurilor pentru contracararea unei potenţiale ingerinţe ruse.

Liderii Pentagonului au condamnat agresiunea militară şi ameninţările preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi au avertizat că SUA nu trebuie să lase conflictul din Ucraina să fie abandonat în contextul cooperării Moscovei cu Occidentul în Siria. Rusia a fost implicată în negocierile diplomatice asupra dosarului sirian şi a viitorului aliatului său, preşedintele Bashar al-Assad, după ce în septembrie Kremlinul a lansat o campanie de lovituri aeriene pentru a susţine guvernul Assad. Generalul Philip Breedlove, comandant suprem al Forţelor aliate ale NATO, a declarat că ar dori să vadă mai multe brigăzi militare în Europa ca forţe de rotaţie şi a precizat că decizii asupra acestei propuneri vor fi luate „în viitoarele două luni”. Iar generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, declara că armata are în vedere antrenamente pentru a se asigura că armata americană este în măsură să facă faţă ameninţărilor puse de forţele ruse, să înveţe să contracareze războiul hibrid care aliază forţe regulate şi neregulate, ca şi propaganda şi tacticile neconvenţionale utilizate pentru instaurarea confuziei. Milley a susţinut trimiterea şi desfăşurarea de mai multe trupe temporare în Europa, la care trebuie adăugate unităţi de elicoptere de atac, echipe de inginerie şi brigăzi de artilerie.

Pentru Wall Street Journal, el a subliniat că aceste mişcări sunt esenţiale pentru asigurarea că nu va izbucni nici un nou conflict în Europa. „Agresiunea lăsată fără răspuns este susceptibilă să ducă la mai multă agresiune”. În acelaşi Forum, secretarul Apărării, Ashton Carter, avertiza sâmbătă contra agresiunii ruse, precizând că Moscova pare să aibă intenţia de a „arunca gaz” peste focul din Siria şi criticând „lăudăroşeniile nucleare” ale Rusiei.

Forum National Defense Reagan este o reuniune anuală a responsabililor Departamentului Apărării şi ai securităţii naţionale, iar propunerile făcute în weekend vor fi dezvoltate de planificatorii Pentagonului şi apoi aprobate de Administraţia Obama şi finanţate de Congres.

Planificări la Pentagon

Ţările NATO discută despre creş­terea numărului trupelor staţionate în statele riverane Rusiei şi punerea lor sub comandamentul formal al Alianţei. Negocierile privind această idee pot debuta în decembrie, când miniştrii de Externe se vor reuni pentru discutarea propunerilor care vor fi stabilite la summitul din iulie, la Varşovia. Rusia şi-a modernizat armata şi a pus în funcţiune sisteme pentru a face dificilă întărirea apărării europene, iar misiunile submarinelor rusești s-au înmulţit în mod spectaculos. De asemenea, Rusia a creat ceea ce militarii numesc „anti-acces”, sisteme de apărare care împiedică accesul forţelor aerului în anumite re­giuni, rachete sol-sol, armament anti-nave. Responsabilii militari au avertizat asupra faptului că aceste sisteme de rachete au fost amplasate în Kaliningrad, enclava rusă situată între Polonia şi Lituania, precum şi în Crimeea şi sunt semnale că Rusia are intenţia de a instala noile arme într-o bază din Belarus. Potrivit generalului Breedlove, în cazul unui conflict SUA vor avea probleme atât cu transportul trupelor din SUA spre Europa, cât şi cu deplasarea forţelor şi echipamentelor în porturi şi aeroporturi din zonele de conflict în prima linie. „Marina rusă nu va sta să privească modul în care vom întări Europa”. Carter a precizat că SUA investesc în tehnologii destinate să contracareze aceste investiţii rusești, inclusiv în lasere şi îmbunătățirea dronelor şi, având în vedere „schimbarea comportamentului Rusiei”, SUA „au pus la zid şi promovează” planuri de apărare operaţională contra armatei rusești”. Provocarea este descurajarea unei noi agresiuni fără declanşarea a ceea ce încerci să descurajezi.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă