15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialGazprom va scumpi gazele naturale pentru Europa la peste 500 de dolari/mia...

Gazprom va scumpi gazele naturale pentru Europa la peste 500 de dolari/mia de metri cubi

Gazele naturale livrate Europei se vor scumpi in octombrie pana la 500 dolari mia de metri cubi, a anuntat vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de publicatia rusa RBK Daily. Potrivit calculelor expertilor, gazele ar putea ajunge la 550 de dolari pana la sfarsitul anului 2008. Dar preturile extrem de ridicate la gaz nu vor salva actiunile companiei, care se depreciaza odata cu piata rusa de capital, scrie cotidianul RBK Daily, consultat de Hotnews.

Initial, aminteste publicatia citata, in prognozele sale pe 2008, Gazprom fixase un tarif de 310 dolari mia de metri cubi. In martie insa, presedintele grupului, Aleksei Miller, a redeschis discutia pe aceasta tema, anuntand, cu prudenta, ca valoarea gazelor naturale livrate in Europa ar putea atinge, in cursul anului, 400 dolari mia de metri cubi, pentru ca in iunie acelasi Miller sa constate ca pretul mediu a atins deja in UE suma de 410 dolari mia de metri cubi.

Un record, amenintat acum de alt record. Dand de inteles ca pretul poate urca la 500 dolari, el a refuzat, totusi, sa estimeze care va fi profitul companiei pe 2009, pe motiv ca nu se stie care va fi trendul pretului la petrol pana la sfarsitul anului in curs. Anterior, Medvedev a spus ca, in 2008, castigurile din export ale Gazprom ar putea depasi 65 miliarde dolari.

Dar majorarea de pret nu va influenta cererea in Europa, pentru ca, precizeaza RBK referindu-se la o recenta declaratie a lui Miller, esential pentru consumatorii europeni de gaze naturale o reprezinta stabilitatea livrarilor, nu componenta tarifara.

Potrivit afirmatiilor sale, economia mondiale are o nevoie tot mai mare de energie, situatie confirmata de faptul ca, daca in 2007 Gazprom a furnizat tarilor UE o cantitate de 151 miliarde metri cubi, in 2008 exportul va creste la 157 miliarde.

Oricum, pretul record la gaze nu va salva actiunile Gazprom de depreciere pe fondul caderii pietei ruse de capital. La sfarsitul sesiunii de miercuri, actiunile companiei au cazut cu inca 1,2%, pana la 205 ruble bucata, dupa ce, la un moment dat, coborase chiar la 191 ruble.

Cele mai citite

Floriile 2024, duminica dinainte de Paște. De ce se sfințesc ramurile de salcie

Floriile, duminica dinaintea Paștelui, reprezintă un moment de profundă semnificație în calendarul creștin. În această zi, creștinii marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, un eveniment...

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă