17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialGazprom siluiește Republica Moldova. Gazele, duble față de România

Gazprom siluiește Republica Moldova. Gazele, duble față de România

Facturile locuitorilor din Republica Moldova se vor mări cu 37%, după ce Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a acceptat, vineri, cererea Moldovagaz, subsidiara Gazprom, de a crește prețul unui metru cub de gaze de la 11,08 lei la 15,58 lei moldovenești.

Într-un reportaj recent al televiziunii de stat din Moldova, ziariștii au stat de vorbă cu o femeie care a precizat că locuieşte doar împreună cu soţul său într-un apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, iar factura a ajuns la circa 1.700 de lei moldovenești aproximativ 425 lei românești, în condițiile în care ea are o pensie de 2.000 de lei moldovenești, circa 500 de ron.

Prețul de 15,58 lei moldovenești pentru un metru cub de gaze ar însemna cam 4 lei românești. Un metru cub de gaze în România ajunge să coste undeva între 2 lei și 2,5 lei românești. Înseamnă că majorarea din Republica Moldova va face ca prețul să fie aproape dublu față de tarifele din România, stat membru al UE și unde nivelul de trai este semnificativ mai ridicat față de al doilea stat românesc.

Odată cu această mărire a facturilor la gaze, experții anticipează și o creștere în lanț a prețurilor în toate sectoarele economiei statului de peste Prut.

Pe de cealaltă parte, Guvernul Nataliei Gavriliță a promis achitarea unor noi compensații către cetățeni, cu toate că o nouă scumpire a gazelor va genera scumpiri de mărfuri, servicii, carburanți și energie electrică.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat public, miercuri, că tariful pentru un consum de până la 150 metri cubi lunar pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat.

La rândul său directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat joi că în perioada următoare se estimează o reducere a prețului de import, dar asta nu va conduce și la scăderea tarifului deoarece întreprinderea a înregistrat pierderi de peste 2,6 miliarde de lei în ultimul an din cauza diferenței de tarif, care trebuie să fie recuperate.

Republica Moldova a plătit pentru luna ianuarie către Gazprom un preț de de 646 de dolari americani pentru un metru cub de gaze, cu aproape 200 de dolari mai mult față de față de noiembrie și cu 100 de dolari mai mult decât în decembrie, potrivit economedia.ro.

Guvernul promite că noua majorare, după cea din noiembrie, nu va afecta cetățenii care consumă puține gaze. Astfel, primii 150 de metri cubi de gaze pe lună vor fi achitați la tariful actual – adică 6,8 lei moldovenești pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100 de metri cubi. Restul consumului va fi achitat de cetățeni la prețul majorat și aprobat de ANRE.

La începutul acestei săptămâni, Gazprom a trimis o scrisoare la Chișinău în care spunea că nu este de acord cu auditul subsidiarei sale, Moldovagaz, cu toate că protocolul prelungirii Acordului semnat pe 29 octombrie 2021, la Sankt Peterburg în Rusia, prevede acest lucru.

Gazprom pune într-o situație deosebit de dificilă Republica Moldova, refuzând orice amânare a plăților la gaze

De altfel, Gazprom nu acordă nicio amânare de plată de factură pentru subsidiara sa Moldovagaz și amenință cu oprirea gazului în 48 de ore în plină iarnă pentru Republica Moldova, în cazul în care nu i se vor achita facturile.

Situația este cu atât mai dezastruoasă pentru Republica Moldova, cu cât Gazprom, prin subsidiara Moldovagaz, a cerut plata anticipată a facturilor pentru gazul livrat pentru acest stat.
Astfel, acum 10 zile, Parlamentul de la Chișinău a decis instituirea stării de urgență energetică pentru 60 de zile, transmite presa din Republica Moldova, potrivit antena3.ro.
Decizia a fost luată la solicitarea guvernului.
58 de deputați au votat „pentru” și alți trei s-au opus.
Instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile vine după ce compania rusă Gazprom a anunțat că va sista, din 21 ianuarie, livrarea gazelor naturale către Republica Moldova, dacă nu va fi achitat integral consumul curent până în data de 20 ianuarie.
MoldovaGaz mai are nevoie de 25 de milioane de dolari pentru a plăti în avans gazul natural livrat de către Gazprom Republicii Moldova pentru luna ianuarie, dintr-o factură inițială de 63 de milioane, care acoperă și luna decembrie.
Compania din Moldova nu dispune, însă, de acești bani, după cum a anunțat vicepremierul Andrei Spânu.
Spânu a spus că „ MoldovaGaz nu a putut găsi o limbă comună cu Gazprom pentru amânarea acestor plăți și nici nu a găsit posibilități de creditare, pentru a achita această diferență”.
În perioada stării de urgență, Comisia Națională pentru Situații Excepționale, care va dobândi prerogative suplimentare, va avea dreptul să dispună raționalizarea consumului de gaze și de alte resurse energetice.
De asemenea, Comisia va putea să instituie măsuri rapide de colectare a plăților de la consumatori, să decidă în privința unui regim special de procurare rapidă a gazelor naturale și să aloce mijloacele financiare necesare.
În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale.
Gazprom, compania furnizoare de gaze din Rusia, către toată Europa, împinge Republica Moldova pe marginea prăpastiei financiare, fără drept de apel.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE raportează un excedent record al balanței comerciale, în timp ce zona euro beneficiază de un surplus semnificativ

Uniunea Europeană a înregistrat în iulie 2024 un excedent record al balanței comerciale de 19,1 miliarde de euro, o îmbunătățire semnificativă față de excedentul...

Camila Giorgi a revenit după o absență misterioasă de 6 luni!

După ce a fost „dată dispărută” timp de șase luni, Camila Giorgi a revenit la Roma, iar avocatul său a dezmințit zvonurile conform cărora...

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...
Ultima oră
Pe aceeași temă