12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecial"Garda Secuiască" vrea ca Miercurea Ciuc să se numească Csikszereda

“Garda Secuiască” vrea ca Miercurea Ciuc să se numească Csikszereda

Miercurea Ciuc. Mai mulţi tineri, membri ai Gărzii Secuieşti, au solicitat municipalităţii, printr-un proiect de hotărâre, schimbarea denumirii oraşului în Csikszereda, potrivit agenţiei Mediafax.

Potrivit solicitării, ar trebui ca noua denumire “Csikszereda” (traducerea denumirii Miercurea Ciuc în limba maghiară) să apară pe indicatoarele rutiere, dar şi în actele oficiale, concomitet cu dispariţia totală a denumirii localităţii în limba română.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, care este şi purtătorul de cuvânt al municipalităţii, susţine că i-a explicat iniţatoriului acestui demers că schimbarea denumirii unei localităţi se stabileşte prin lege şi nu printr-o hotărâre de Consiliu Local.

Membrii Gărzii Secuieşti au început chiar şi procesul de strângere a semnăturilor pentru promovarea proiectului de hotărâre în Consiliul Local în vederea organizării unui referendum prin care locuitorii oraşului să fie consultaţi cu privire la schimbarea numelui actual al oraşului, pe baza acestuia urmând să fie promovată o lege în Parlamentul României.

Iniţiatorul proiectului de hotărâre privind înlocuirea totală a denumirii de Miercurea Ciuc cu Csikszereda este Csibi Barna, cunoscut, de altfel, pentru iniţiativele de a înlocui denumirile româneşti ale străzilor din Miercurea Ciuc, dar şi pentru propunerea de desfiinţarea monumentului Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, locul unde se desfăşoară manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, de zilele Drapelului sau Imnului Naţional sau de Ziua Armatei Române.

De asemenea, în urmă cu trei luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a început, împotriva lui Csibi Barna şi a altor doi tineri, procedura de urmărire penală pentru instigare la discriminarea şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, după ce aceştia au afişat, în luna aprilie, în faţa supermarketului Kaufland din Miercurea Ciuc, o pancartă pe care scria, în limba maghiară, “Ruşine să îţi fie, iar ai cumpărat de la evrei”, lângă care s-au şi fotografiat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă