21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialFructele și legumele care scad colesterolul

Fructele și legumele care scad colesterolul

Nucile se adaugă unei liste impresionante de fructe care, consumate cu regularitate, scad colesterolul. Majoritatea lor ar trebui să se regăsească în dieta zilnică.

Ritmul de viață trepidant, stresant, lipsit de mișcare e un mediu ideal pentru colesterolul mărit. Puteți lupta împotriva acestei boli natural, consumând fructe și legume care scad colesterolul. Printre acestea sunt recunoscute: merele, fructele de pădure, ardeiul gras, broccoli, conopida, țelina, legumele cu frunze verzi, vinetele, strugurii, napii, portocalele, perele, dovleacul, roșiile, zucchini.

Nucile și fructul de avocado se alătură acestei liste. Includerea nucilor în regimul alimentar ar permite scăderea colesterolului, potrivit unui studiu american realizat pe un eșantion de persoane cu risc de diabet, publicat în revista BMJ Open Diabetes Research & Care și preluat de Le Parisien, semnalează site-ul 20minutes.fr, citat de Agerpres.

Cercetători de la Universitatea Yale au supus studiului un număr de 112 persoane, pe care le-au împărțit în două grupe. În primul grup, participanții au beneficiat de sfaturi privind nutriția și au urmat un regim sărac în calorii. În celălalt grup, fiecare persoană a consumat ce a dorit, fără a primi vreun sfat.  Apoi, cercetătorii le-au cerut unor persoane alese la întâmplare să consume zilnic, în plus față de regimul lor, 56 de grame de nuci (336 de calorii). Celelalte persoane nu au mâncat nuci timp de șase luni. 

După această perioadă, cercetătorii au constatat o scădere a colesterolului rău (LDL) și a colesterolului global în cazul persoanelor care consumaseră zilnic nuci.  Deși nucile aduc beneficii organismului, datorită acizilor grași, vitaminelor și mineralelor pe care le conțin, trebuie să se evite consumul excesiv, pentru că sunt calorice și ar putea favoriza o creștere în greutate.

Nu grăsimilor naturale

De asemenea, consumul unui fruct de avocado pe zi ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău în cazul persoanelor supraponderale şi obeze, dar a căror stare de sănătate este bună, potrivit unui studiu citat de Reuters. Rezultatele studiului nu înseamnă că oamenii ar trebui să adauge pur şi simplu fructele de avocado dietelor lor.

Cercetătorul-şef care a realizat acest studiu a spus că rezultatele arată că fructele de avocado incluse într-un regim alimentar sănătos au redus nivelului colesterolului de tip LDL (lipoproteine cu densitate scăzută). “Oamenii nu trebuie doar să adauge un avocado dietei, ci ar fi foarte bine să adauge un astfel de fruct unui regim alimentar sănătos”, a declarat Penny Kris-Etherton, preşedinte al Comitetului pentru Nutriţie al American Heart Association şi expert în nutriţie la Pennsylvania State University.

Oamenii ar trebui să adopte o dietă sănătoasă pentru a-şi scădea riscul de îmbolnăvire de maladii cardiovasculare, au scris Kris-Etherton şi colegii săi în publicaţia Journal of the American Heart Association. Doar între 5 şi 6% din calorii ar trebui să vină din surse de acizi graşi saturaţi, care se găsesc în alimente precum untul, brânza şi carnea grasă. În loc de grăsimi saturate, oamenii ar trebui să consume alimente bogate în acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi.

Un studiu anterior a descoperit că dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi mononesaturaţi, proveniţi din uleiul de măsline extravirgin şi mai multe tipuri de nuci, scade riscul de probleme cardiovasculare majore, precum atacuri vasculare cerebrale şi infarct, cu circa 30% în decurs de cinci ani în rândul persoanelor în vârstă cu un risc crescut de a suferi de astfel de maladii, au mai spus cercetătorii. Studiul a mai arătat că dietele sănătoase pentru sistemul cardiovascular sunt eficiente în ceea ce priveşte scăderea colesterolului, fie că includ sau nu şi avocado.   

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă