11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFratii Paunescu au pierdut Hotelul Lido

Fratii Paunescu au pierdut Hotelul Lido

Familia Paunescu a primit ieri lovitura de gratie in "Dosarul Lido". Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca hotelul sa reintre in proprietatea mostenitorilor doctorului Angelescu, fost ministru al Invatamantului in perioada interbelica.
Dupa 13 ani de procese, judecatorii au diminuat averea fratilor Paunescu cu peste 50 de milioane de euro, atat cat valoreaza Hotelul Lido. Acestuia i se adauga si alte imobile, respectiv casa dr. Angelescu, cazinoul si piscina. Peste doua saptamani, avocatii si urmasii proprietarului vor executa hotararea instantei, iar fratii Paunescu vor fi evacuati. Decizia este definitiva si irevocabila.

"Voi pastra hotelul ca pe un simbol"

Ioana Angelescu, nepoata dr. Constantin Angelescu, ne-a declarat ieri ca Hotelul Lido va ramane in proprietatea familiei si ii va pastra destinatia. "Pana acum era un simbol al coruptiei, infipt bine in mijlocul Capitalei. Eu am avut insa incredere in justitie, iar acum Lido va redeveni simbolul Romaniei", a afirmat doamna Angelescu, mostenitoarea fostului ministru. Reamintim ca procesul a fost deschis in 1993 de tatal acesteia, Constantin C. Angelescu Monteoru, care nu a apucat sa vada sfarsitul dosarului, decedand in 2000.

Privatizarea ilegala, denuntata in "Romania libera"

"Romania libera" a dezvaluit metoda ilegala prin care Hotelul Lido a ajuns in curtea fratilor Paunescu inainte de pronuntarea Curtii Supreme de Justitie. Mai exact, trei functionari de la Agentia Nationala de Privatizare au semnat documentul de instrainare, desi nu aveau mandat sa faca acest lucru. In momentul in care si-au dat acordul, cei trei nu mai aveau nici o calitate, pentru ca, intre timp, noii actionari erau FPS si FPP. Mandatul lor expirase cu patru luni inainte.

Vor contesta decizia in instanta

George Paunescu, unul dintre actionarii semnificativi ai companiilor care inca detin hotelul Lido, considera ca decizia este abuziva si nu respecta prevederile legii. "Vom contesta in instanta decizia de restituire a hotelului Lido. Decizia este cusuta cu ata alba. Din completul de judecata a facut parte o judecatoare care in mod legal trebuia sa se abtina, pentru ca se antepronuntase. Nu s-a abtinut, si asta este o ilegalitate", a declarat Paunescu pentru Mediafax.
Desi hotararea instantei supreme este definitiva si irevocabila, omul de afaceri sustine ca exista cazuri de exceptie in care se poate face un recurs in anulare sau o revizuire a procesului. "Daca nu se rezolva aici, vom contesta decizia in afara tarii. Decizia este plina de ilegalitati si abuzuri ale completului de judecata", sustine Paunescu.
El a precizat ca actionarii Lido, in numar de 1.700, vor cere statului roman despagubiri de 34 de milioane de euro in cazul in care acest hotel va fi pierdut.

Constantin Angelescu, personaj de seama al Romaniei interbelice

Doctorul Constantin Angelescu a detinut mai multe functii, pornind de la cea de senator. A devenit apoi ministru plenipotentiar al Romaniei in SUA, ministru si reformator al scolii romanesti in perioada interbelica. Angelescu a mai ocupat functiile de presedinte al Academiei de Stiinte, presedinte al Ateneului Roman, prim-ministru, presedinte al Societatii de Invatatura Poporului Roman. Pe timpul mandatului sau de ministru al Invatamantului, doctorul a ctitorit peste 12.000 de scoli, atenee, universitati si biserici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă