11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFranţa: Zboruri de recunoaştere, în zonele controlate de SI în Libia

Franţa: Zboruri de recunoaştere, în zonele controlate de SI în Libia

Forţele militare franceze au efectuat, la finalul lunii noiembrie, o serie de zboruri de recunoaştere au fost efectuate, deasupra unor zone din Libia, controlate de gruparea Stat Islamic, informează Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat al administraţiei prezidenţiale, transmis cu ocazia deplasării de vineri lui Francois Hollande la bordul portavionului Charles-de-Gaulle, trimis în estul Mediteranei (în largul coastelor siriene) să participe la operaţiuni în Siria şi în Irak împotriva grupării teroriste Statul Islamic, francezii au condus “o primă serie de operaţiuni pe 20 şi 21 noiembrie în Libia (două misiuni ISR – n.r. informaţii, supraveghere şi recunoaştere – în regiunile Sirt şi Tobruk)”.

Citeşte şi: François Hollande, prima vizită în teatrul de operaţiuni militare franceze împotriva SI

“Zboruri ISR în Libia sunt (…) planificate”, se adaugă în document.

În Libia, haosul s-a instalat progresiv după înlăturarea regimului Muammar Gaddafi în 2011, de care a profitat, între altele, reţeaua Stat islamic, care a câştigat teren şi controlează oraşul Sirt.

Potrivit unui raport recent al unui grup de experţi ONU, în Libia au fost între 2.000 şi 3.000 de combatanţi locali ai grupării Stat Islamic, dintre care 1.500 în Sirt.

Franţa, care exclude pentru moment opţiunea militară în Libia, a instalat o bază militară temporară la Madama, în nord-estul Nigeriei, în apropiere de frontiera libiană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă