13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFranța a găsit peste 80 de persoane cu probleme de SECURITATE, implicate...

Franța a găsit peste 80 de persoane cu probleme de SECURITATE, implicate în asigurarea pazei la EURO 2016

Direcţia generală de securitate internă (DGSI) din Franţa a depistat 82 de persoane susceptibile să aducă atingere siguranţei statului printre angajaţii societăţilor private implicate în asigurarea securităţii la Euro 2016, anunță site-urile tempsreel.nouvelobs.com şi Le Point, citate de Agerpres.

Potrivit unei informaţii difuzate în weekend de Le Point, DGSI a verificat 3.500 de salariaţi ai societăţilor private implicate în asigurarea securităţii la Euro 2016, depistând nu mai puţin de 82 care sunt incluşi în dosarul Cristina, o bază de date clasificată secret de apărare care ţine evidenţa indivizilor susceptibili ‘să aducă atingere siguranţei statului’. 

Verificarea personalului implicat în controalele de securitate pe stadioane şi în fanzone-uri a început de la finalul lui martie. Însă, notează site-ul tempsreel.nouvelobs.com, o altă verificare suplimentară este efectuată de Consiliul naţional al activităţilor private de securitate (Cnpas), care eliberează legitimaţiile profesionale ale agenţilor acreditaţi pentru evenimente. 

Acest organism aflat sub tutela Ministerului de Interne are însă mijloace de control limitate, având acces numai la cazierele judiciare ale agenţilor şi la nivelul 1 pentru persoane căutate. 

Celor 82 de indivizi ‘marcaţi’ le va fi refuzată acreditarea pentru Euro, dacă ancheta va dovedi că sunt cu adevărat periculoşi. 

‘În caz de probleme, solicităm autorităţii publice să efectueze o anchetă aprofundată. Serviciile în cauză revin apoi cu recomandări privind un individ sau altul’, a explicat Cnpas. 

Semn că ultimele săptămâni au fost marcate de o activitate intensă, Cnpas a trebuit să suplimenteze personalul pentru a procesa cererile de legitimaţii profesionale. ‘Există un vârf de activitate. Au trebuit angajate opt persoane suplimentare pentru a acoperi creşterea numărului de dosare’, a precizat organizaţia. 

Conform site-ului francez, sarcina este dificilă şi din cauza faptului că cele mai mari societăţi din sector au refuzat să asigure securitatea în fanzone-uri, unul din aspectele cele mai delicate ale securităţii la Euro 2016. 

Potrivit criticilor acestui sistem de monitorizare, dosarul Cristina este unul foarte amplu în care ar intra, de pildă, un individ care nu face decât să strângă mâna altuia care se află în această bază de date. În plus, spre deosebire de baza de date a serviciului central de informaţii teritoriale, când un individ intră în baza de date menţionată, numele său nu mai poate fi şters. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă