31 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialFOTO. Viaţa femeilor din Congo, după trauma VIOLULUI

FOTO. Viaţa femeilor din Congo, după trauma VIOLULUI

Un proiect fotografic inedit, realizat de fotojurnalistul Sarah Fretwell, atrage atenţia asupra vieţii aspre a femeilor din Congo.

Pentru fotojurnalistul Sarah Fretwell, fotografia reprezintă ceva mai mult decât simplă artă – un mijloc prin care lumea poate pătrunde în vieţile oamenilor care nu ar fi fost altfel cunoscute. În aceasta idee, artista a realizat proiectul care spune povestea femeilor congoleze, victime ale violului, potrivit mymodernmet.com.

Pentru îndrăzneţul proiect “The Truth Told Project”, fotograful s-a aventurat în Republica Democrată Congo pentru 50 de zile pentru a aduna portrete şi declaraţii ale femeilor, victime inocente ale războiului, care au fost supuse unei violenţe sexuale greu de imaginat.

Proiectul este construit în jurul ideii de viol, făcând cunoscut faptul că “în fiecare minut, o fată sau femeie este violată” în Congo. În plus, violului îi este asociată o anume dizgraţie, făcând ca femeile violate să fie ocolite şi părăsite de familie.

Fretwell încearcă să atragă atenţia asupra acestor femei abuzate şi stigmatizate, surprinzându-le expresiile sumbre şi, în acelaşi timp, blânde. Artista suprapune fotografiile cu propriile cuvinte ale victimelor, pentru a aduce în lumină gândurile femeilor.

“La început, violul era folosit de către grupările militare şi rebele ca o tactică de a speria şi distruge comunităţile locale. O modalitate de a-şi afirma puterea, de a conduce folosindu-se de groază, de a insulta bărbaţii localnici arătându-le că nu-şi pot proteja femeile,” explică Fretwell.

“Din nefericire, cultura violului s-a infiltrat în întreaga populaţie. Într-o continuă luptă pentru supravieţuire, fetele şi femeile sunt supuse riscului de a fi atacate în fiecare zi, în timp ce se îndeletnicesc cu activităţile lor zilnice: munca pe câmp, drumul după apă sau după lemne,” mai adaugă aceasta.

Colecţia “The Truth Told Project”, în colaborare cu scriitoarea şi activista Amy Ernst şi organizaţia pentru drepturile omului COPERMA, reprezintă o voce pentru toate aceste femei şi un efort de a atrage atenţia asupra unei probleme reale. 

Cele mai citite

Florin Piersic a fost externat din spital și are o “evoluție favorabilă”

Actorul Florin Piersic a fost externat din spital, în dimineața de 3 iunie 2024, considerându-se că are o "evoluție favorabilă". Anunțul pe acest subiect a...

APIA: 7 iunie, termenul limită pentru depunerea cererii de plată în Campania 2024

Termenul limită de depunere a cererilor de plată în cadrul Campaniei 2024 este 7 iunie, inclusiv, informează, luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...

Ne încălzim cu Bulgaria și Liechtenstein. România, ultimele teste înainte de EURO 2024

România pregătește participarea la EURO 2024 cu amicalele împotriva Bulgariei și Liechtensteinului, care se dispută astăzi și vineri pe Stadionul Steaua din Capitală. Selecționerul Edward...
Ultima oră
Pe aceeași temă