9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialTot ce știm despre rețeaua teroristă de la Barcelona: Identitățile celor 12...

Tot ce știm despre rețeaua teroristă de la Barcelona: Identitățile celor 12 jihadiști, făcute publice. Cum erau organizați atacatorii și care a fost implicarea imamului

Rețeaua teroristă de la Barcelona era formată din 12 persoane, ”creierul” fiind imamul Abdelbaki, care i-ar fi radicalizat pe ceilalți tineri, mulți dintre ei implicându-și și frații mai mici în atentat. 

Marocanul Younes Abouyaaqoub, de 22 de ani, este fără îndoială șoferul care a condus furgoneta care a spulberat pietonii pe La Rambla, joi după-amiază, omorând 13 oameni și rănind peste o sută. Duminică,  publicația "Le Journal du Dimanche" a anunțat că autoritățile franceze îl caută de asemenea pe Abouyaaquob, scrie publicația catalană La Vanguardia. 

Ultima fotografie cu Younes este o captură făcută de pe o înregistrare, într-o bancă din Ripoll, cu câteva ore înainte de atac. Jihadistul de 22 de ani purta un tricou polo, în dungi. 





Despre imamul Abdelbaki es Satty știm că a făcut închisoare pentru trafic cu hașiș și a fost eliberat în 2012. În luna iulie, a părăsit moscheea unde predica și le-a spus tuturor că pleacă în Maroc, să aibă grijă de o rudă. De fapt, nu a plecat din Ripoll, doar apărea și dispărea periodic. Marți a fost ultima zi când vecinii săi l-au văzut în viață. Nodir, unul dintre ei, le-a povestit jurnaliștilor spanioli că și-a luat la revedere de la el, cum făcea de obicei, și i-a spus că se vor vedea peste câteva zile. 

Cu patru luni înainte, Abdelbaki a închiriat o cameră în Ripoll, în care avea un pat și o fotografie înrămată cu o moschee din Algeria. Nu se amesteca niciodată cu vecinii, iar procesul de radicalizare al tinerilor marocani s-a produs, cel mai probabil, în Alcanar, în locuința care a explodat miercuri, în care imamul și o altă persoană încercau să facă bombe, pe care să le transporte cu furgonetele închiriate în mai multe puncte din Barcelona. Duminică dimineața, Poliția a extins cercetările, suspectând că o a treia persoană a fost omorâtă de deflagrația de miercuri. 

O altă necunoscută este moartea tânărului Pau Perez, care a fost găsit înjunghiat în spate joi noaptea, cel mai probabil de către Younes Abouyaaqoub, care i-a furat mașina, după ce a fugit de pe La Rambla. Polițiștii încearcă să confirme legătura dintre moartea tânărului și atacul de la Barcelona, el fiind, practic, cea de-a 15-a victimă a tragediei. 


Rețeaua teroristă de la Barcelona: Organizarea 

Cei cinci morți din Cambrils 

1. Mohamed Hichamy, din Maroc, de 24 de ani, El a închiriat una din furgonete. 

2. Omar Hichamy, Maroc. Fratele lui Mohamed, mai mic decât el. 

3. Houssaine  Abouyaaqoub, din Maroc. Fratele mai mic al lui Younes, cel mai probabil șoferul furgonetei implicate în atacul de pe La Rambla, căutat încă de polițiști. 

4. Said Aallaa, din Maroc, de 19 ani. Cardul lui bancar a fost găsit în furgoneta Kangoo din Cambrils. 

5. Moussa Oukabir, 17 ani, din Maroc, cel mai tânăr membru al rețelei teroriste. Ar fi furat actele fratelui său, Driss, ca să închirieze o furgonetă – aceasta este mașina cu care Younes a intrat în pietoni, pe La Rambla. 

Cei patru reținuți de polițiști, în Alcanar și Ripoll 

6. Driss Oukabir, din Maroc, 28 de ani. A fost arestat joi noaptea, când s-a dus la sediul poliției și a spus că i s-au furat actele. 

7. Mohamed Aallaa, din Maroc, 26 de ani. Posesorul unui Audi A3, în care au fost găsiți cei cinci teroriști din Cambrils. Printre ei, fratele său, Said, care conducea mașina. 

8. Salh El Karib, din Maroc, de 34 de ani. Avea o agenție de unde Driss Oukabir și-a cumpărat un bilet recent pentru o excursie în Maroc. 

9. Mohamed Houli Chemlal, din Spania, de 20 de ani. Singurul supraviețuitor al exploziei de la Alcanar. El le-a spus anchetatorilor că împreună cu alte persoane făcea bombe când a avut loc explozia. 

În libertate

10. Younes Abouyaaquob. Cu cardul său de credit au fost plătite cele trei furgonete închiriate. Poliția catalană crede că el este șoferul care provocat moartea oamenilor de pe La Rambla.În prezent, lucrează cu imaginea surprinsă la banca din Ripoll (atașată în galeria foto din articol).

Morții în explozia de la Alcanar (în curs de identificare)

Unidentified identities of the explosion in Alcanar

11. Abdelbaki Es Satty, imamul considerat responsabil de radicalizarea tinerilor și șeful rețelei teroriste din Barcelona. Poliția așteaptă rezultatele testului ADN, pentru a confirma moartea sa. 

12. Youssef Aallaa. El a călătorit împreună cu Mohamed Hichamym, la Zurich, anul trecut . Poliția așteaptă rezultatele testului ADN, pentru a confirma moartea sa. 

Ce știm până acum despre atacul de la Barcelona:

– În atacurile de la Barcelona și Cambrils, revendicate de Stat Islamic, au murit 14 oameni, iar alți 132 au fost răniți. 53 de persoane sunt în continuare internate, iar 79 au fost externate. 

– La Cambrils, cei cinci jihadiști aveau de gând să înjunghie cât mai multe persoane. De altfel, în mașina cu care mergeau, oamenii legii au găsit mai multe cuțite și macete. Ei au vrut să atace noaptea, ca să fie cât mai mulți turiști pe străzile stațiunii.  

– La Alcanar, polițiștii au găsdit 120 de butelii cu butan .

– Polițiștii catalani nu exclud ipoteza ca incidentul în care șoferul Pau Perez a fost înjunghiat, după producerea atacului de pe La Rambla, să aibă legătură cu atentatul. 

– Celula teroristă: patru reținuți – trei la Ripoll și unul la Alcanar, șapte morți – cinci la Cambrils și doi la Alcanar (posibil trei), o persoană căutată – Younes Abouyaaquob. 

– Abouyaaquob este căutat de polițiștii spanioli și francezi. 

– Imamul Addelbaqi Es Satty este ”creierul” rețelei, posibil mort în explozia de la Alcanar . 

– La Sagrada Familia, a fost oficiată o slujbă în memoria victimelor, la care au participat regele Felipe și regina Letizia, președintele regiunii, Carles Puigdemont, și premierul Mariano Rajoy.

– Riscul de alertă teroristă este la 4, pentru că ”nu există risc iminent de producere a unui nou atac”.  (Sursă: La Vanguardia și El Pais)


Citește și: 
Cele mai citite

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Declarațiile selecționerului Edward Iordănescu înaintea amicalului România – Columbia

Înaintea partidei amicale dintre România și Columbia, care se va disputa în această seară la Madrid, selecţionerul Edward Iordănescu a afirmat că doar ridicându-şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă