11.7 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Teroare la Barcelona. Tinerii jihadiști ar fi fost convertiți de un...

FOTO+VIDEO. Teroare la Barcelona. Tinerii jihadiști ar fi fost convertiți de un imam, care ar fi explodat în timp ce încerca să confecționeze bombe. Singurul suspect în libertate este marocanul Younes Abouyaaqoub, de 22 de ani

 

Rețeaua teroristă de la Barcelona, care a pus la cale atacul de pe La Rambla și de la Cabrils, ar fi fost condusă de un imam care s-a radicalizat. El ar fi murit în explozia produsă miercuri la Alcanar, în timp ce confecționa bombe. El i-ar fi radicalizat și pe ceilalți 11 tineri, dintre care șase sunt morți, patru au fost reținuți, iar unul este în continuare căutat de polițiștii catalani. El are 22 de ani, este marocan și s-ar fi aflat la volanul furgonetei cu care a omorât 13 persoane, pe La Rambla. Familia lui susține că nu a bănuit nimic. 


UPDATE sâmbătă 23.17: Imamul Abdelbaki Es Sattii, despre care polițiiștii cred că ar fi ”creierul” rețelei teroriste care a pus la cale atentatul de la Barcelona, a ispășit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru trafic de hașiș, conform unor surse citate de La Vanguardia.

22.35: Două femei care au spus că sunt mama și sora unuia dintre jihadiști, Mohamed Hychami, omorât la Cambrils, au spus că au simțit că ”s-a prăbușit lumea când au aflat” și că nu au bănuit absolut nimic, conform La Vanguardia. 

De asemenea, vărul jihadistului fugar a declarat că Younes Abouyaaquob a fost ”manipulat”: ”Nu știm dacă e viu sau mort, nu știm unde e”, a spus el.

21.15: Cotidianul El Pais scrie că imamul care ar fi responsabil de radicalizarea tinerilor jihadiști ar fi făcut închisoare, în 2012, în Castellón, pentru o fatpă comisă în afara Spaniei, conform unor surse antitero. 

O speculație lansată de publicația Daily Telegraph este că teroriștii urmăreau să arunce în aer Sagrada Familia, dar și alte simboluri ale orașului Barcelona.

19.45: Aflăm informații despre implicarea imamului Abdelbaki Es Satty în atacul terorist de la Barcelona. Astfel, surse din Poliție au declarat, pentru La Vanguardia, că imamul ar fi mers în primăvară într-o excursie în Europa centrală și ar fi intrat în contact cu o comunitate radicalizată. În acest moment, punctul central al anchetei este localitatea Ripoll, unde sunt cele mai multe percheziții în desfășurare. 

Miercuri, Es Satty i-ar fi spus unui vecin că pleacă în Maroc și de atunci nu l-a mai văzut. Poliția catalană îl bănuiește că el i-a radicalizat pe tinerii care au comis atacurile de pe La Rambla și Cambrils. 

18.45: Scandal în Catalonia: Cinci jurnaliști au fost arestați, pentru că au intrat în locuințele sigilate din Ripoll, unul din locurile unde și-au desfășurat activitatea teroriștii, scrie La Vanguardia. Este vorba despre doi spanioli și trei italieni. 

Citește mai multe AICI:  Scandal în Barcelona: Cinci jurnaliști, arestați, după ce au intrat în locuințele sigilate ale jihadiștilor, în Ripoll. Un alt jurnalist a intrat în casa fraților Oukabir

18.20: Tot ce știm până la această oră despre atacul terorist de la Barcelona: 

– Ministerul de Interne menține nivelul de risc terorist la 4 din 5, pentru că nu există riscul unui atac iminent, deși s-au luat măsuri suplimentare de securitate. 

– Ministerul de Interne anunță: ”celula teroristă a fost dezactivată”, deși Poliția catalană respinge această ipoteză.

– Poliția este pe urmele principalului suspect al atacului, marocanul de 22 de ani Younes Abouyaaquob, care locuia în Ripoll.

– Celula jihadistă era compusă din 12 bărbați, cu vârste cuprinse între  17 și 34 de ani. Dintre ei, doar Abouyaaquob ar fi fugit. Ceilalți membri ai rețelei ar fi morți (cei împușcați în Cambrils și cei doi morți în explozia de miercuri, de la Alcanar) sau în custodia autorităților.  

– Jihadiștii plănuiau să-și transforme cele trei mașini închiriate în bombe pe roți.

– Cele două atacuri teroriste produse joi în Barcelona și Cambrils au fost revendicate de Stat Islamic 

– În cele două atentate, și-au pierdut viața 14 persoane, iar peste 100 au fost rănite.  Victimele provin din 35 de țări, iar identificarea lor continuă. 

– 54 de oameni sunt în continuare internați în spital. 13 sunt în continuare în stare critică. 

– Regele Felipe și regina Letizia vor depune flori pe La Rambla, unde s-a petrecut primul atentat. (La Vanguardia)


15.35: În prezent, mai sunt internate în spital 50 de persoane, din care 12 în stare critică și 24 în stare foarte gravă, conform La Vanguardia. 

Regele Felipe și regina Leticia au vizitat răniții internați în urma atacului terorist. 

 


15.00 Stat Islamic a revendicat și atacul cu mașină din Cambrils. Rețeaua teroristă ar fi început să se pregătească încă de acum două luni pentru a comite atacurile. 

Guvernul spaniol a decis să nu ridice nivelul de alertă teroristă de la 4 și a anunțat că celula a fost dezmembrată, lucru infirmat, însă, de Poliția catalană, care a precizat că ei vor confirma când rețeaua a fost anihilată, scrie El Pais. 

În prezent, oamenii legii verifică dacă un imam din Ripoll, Abdelbaki Es Satty,  care a renunțat brusc la meseria sa în urmă cu două luni, a fost implicat în pregătirea atentatelor. Polițiștii caută probe ADN care să confirme că el este a doua persoană care a murit în deflagrația de miercuri, în timp ce încerca să fabrice o bombă.


09.30: Younes Abouyaaqoub, de origine marocană, ar fi încă în viaţă și este căutat de polițiștii spanioli, fiind considerat cel care conducea furgoneta care a spulberat joi oamenii, pe La Rambla, scrie La Vanguardia. Ceilalți atacatori au fost prinși sau omorâți de oamenii legii.

Abouyaaqoub,în vârstă de 22 de ani, locuia în oraşul Ripoll, de la nord de Barcelona.

Marocanul de 22 de ani, împreună cu ceilalți membri ai rețelei, ar fi închiriat cele trei furgonete, pe care urmau să le transforme în bome pe roți, pline cu dispozitive explozive improvizate și butelii cu butan.  De altfel, urme de explozibil TATP, acelaşi tip ca cel folosit în atentatele de la Paris, Bruxelles şi Manchester, au fost găsite în ruinele casei din Alcanar. TATP este produs prin amestecarea de acetonă cu soluţie de peroxid de hidrogen şi poate fi detonată accidental, dacă sunt făcute greşeli în pregătirea ei.

Marocanul de 17 ani, Moussa Oukabir, a murit împușcat de polițiști la Carmbrils. 

Tot ce știm până acum despre rețeaua jihadistă din Barcelona

Omorâți: Cinci suspecți omorâți în Cambrils – Moussa Oukabir, 17; Said Aallaa, 18; Mohamed Hychami, doi cărora poliția nu le-a făcut publică identitatea 

Arestați: trei în Ripoll – Driss Oukabir, 28 de ani, Salah el-Karib, 34 de ani și Mohammed Aallaa, de 27 de ani, Încă o persoană arestată în Alcanar, imediat după explozia de miercuri

Căutați: Younes Abouyaaqoub, suspectat ca fiind șoferul furgonetei de pe La Rambla  (Sursa: BBC News)


23.00: Poliţia franceză caută o autolitară marca Kagoo şi pe şoferul acesteia, suspectând că ar avea legăură cu atacul din Barcelona. Potrivit Reuters şi AP, maşina ar fi trecut frontiera în Franţa.

Poliţia franceză caută, în prezent, în întreaga ţară, acest vehicul, şi a primit informaţii de la spanioli despre patru suspecţi consideraţi fugari, a precizat sursa citată.

21.45: La ora transmiterii acestei știri, polițiștii prelevează probe pentru a stabili dacă la locuința aruncată în aer din Alcanar sunt rămășite umane și, de asemenea, au loc percheziții la locuința lui Moussa Oukabir, din Ripoll.  


Moussa Oukabir, în vârstă de 17 ani, ar fi între cei cinci atacatori împușcați joi noapte de polițiști, când încercau să împiedice un al doilea atac terorist, la Cambrils, au declarat surse din rândul anchetatorilor pentru El Pais.   Pe de altă parte, publicația catalană La Vanguardia nu confirmă moartea lui Moussa Oukabir, dar menționează că persoana care ar fi urzit planul atacurilor ar fi între cei cinci morți de la Cambrils. Jurnaliștii mai scriu că nu Moussa Oukabir ar fi fost la volanul furgonetei care a intrat în pietonii de pe La Rambla, adolescentul fiind dat dispărut. 

Cei 12 teroriști plănuiau un masacru cu sute de morți 

Jurnaliștii de la publicația catalană La Vanguardia scriu că cei 12 teroriști aveau în minte un masacru de proporții, dacă totul ar fi mers așa cum au plănuit. 

Astfel, explozia produsă într-o locuință din Alcanar le-a atras atenția polițiștilor, deși inițial au crezut că este vorba despre o simplă acumulare de gaze.Vineri după-amiază, oamenii legii au găsit mai multe dispozitive explozive improvizate printre ruinele acelei locuințe, precum și un al doilea cadavru. 

Polițiștii au găsit mai multe recipiente cu butan și propan, pe care teroriștii urmau să le folosească pentru a provoca mai multe explozii. Dispozitivele improvizate urmau să fie transportate cu cele două furgonete închiriate din Santa Perpetua de Mogoda. 

Una dintre furgonete a fost folosită pentru a omorî pietonii de pe La Rambla. Mașina a intrat cu viteză, în zig-zag și a omorât 13 persoane, rănind peste 100. Cel mai probabil, furgoneta era condusă de adolescentul de 17 ani de origine marocană, Moussa Oukabir, care se radicalizase chiar de la 16 ani. Cea de-a doua furgonetă a fost găsită abandonată într-o localitate de lângă Barcelona, numit Vic. 

Cea de-a 15-a victimă, neconfirmată oficial 

La scurt timp după atac, în jurul orei locale 20.00, a mai avut loc un incident care ar putea fi legat de atentat, deși polițiștii nu au confirmat încă. Un Ford Focus alb nu a oprit la un punct de securitate, rănind un polițist. Mașina a fost găsită abandonată în Sant Just Desvern, abandonată, șoferul mașinii era înjunghiat în spate, iar atacatorul, de negăsit. Șoferul înjunghiat ar fi fost un tânăr de 34 de ani, care lucra în Haiti, în sectorul viticol. El s-a născut în 1983, la Villafranca și se numea Pau Perez, scrie La Vanguardia. El ar fi practic cea de-a 15 victimă în atacul de joi noaptea, de la Barcelona. 

În cursul nopții, a urmat cel de-al doilea atac, de la ora locală 01.00, în Cambrils. Polițiștii au bănuit cu Moussa Oukabir ar fi fost la volanul mașinii Ford Focus. 

În ceea ce privește atacul de la Cambrils, Tarragona, o mașină Audi neagră a trecut de un punct de control al polițiștilot, rănind un om al legii .Un alt polițist a plecat în urmărirea mașinii. El a fost cel care a împușcat patru atacatori cu o mitralieră. Cel de-al cincilea a reușit să scape atunci –  în fuga lui, a rănit o femeie care trecea prin zonă și a fost ulterior împușcat mortal. 

Dimineață, polițiștii au descins în Ripoll, unde locuiesc și frații Oukabir. Alături de Moussa, despre care alte surse spun că ar fi mort, mai sunt căutați și Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub, din Ripoll, și Said Aallaa, din Ribes de Freser. Toți au origini marocane și vârstele: 17 ani,  24 de ani, 22 de ani și 18 ani.

Alte patru arestări au fost făcute de joi seară până în prezent. 

Vineri seară, pe străzile Barcelonei, au loc proteste ale fasciștilor lși antifasciștilor, iar forțele de securitate au fost mobilizate,, notează și El Pais. Unii strigă: ”Spania e creștină, nu e musulmană!”. 




Poliția a făcut publice identitățile celor patru fugari, implicați în rețeaua teroristă care a pus la cale atacul de la Barcelona. Ei sunt: Moussa Oukabir, Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub (cei trei locuiesc în Ripoll) și Said Aallaa, din Ribes de Freser. Ei au 17, 18, 22 și 24 de ani și au origini marocane, conform La Vanguardia, care citează un document intern al Poliției.  



Patru persoane au fost deja arestate, fiind suspectate că fac parte din rețeaua teroristă care a pus la cale atacurile din La Rambla și Cambrils. Între ei, se află și fratele lui Moussa Oukabir, considerat principalul ”braț armat” al teroriștilor de la Barcelona, de doar 17 ani. Driss Oukabir s-a prezentat joi seară la Poliție, spunând că i-au fost furate actele și a fost reținut. 

Cel de-al treilea suspect reținut este fratele teroristului care conducea mașina în Cambrils, iar cel de-al patrulea reținut un bărbat care a fost rănit  miercuri noapte, în explozia de la Alcanar, identifcat drept Mohamed Houli, de 21 de ani.

Ceilalți doi reținuți sunt de asemenea de origine marocană, în timp ce cel de-al patrulea reținut este spaniol, născut la Melilla. 

De asemenea, trei dintre cele cinci persoane împușcate în Cambrils au fost identificate, a declarat șeful Poliției, Josep Lluis Trapero. 

Cel mai probabil, Moussa Oukabir este șoferul furgonetei care a spulberat pietonii din zona La Rambla. (vezi video cu primele imagini mai jos)



În urmă cu doi ani, Moussa, pe atunci în vârstă de 16 ani, scria pe rețelele de socializare că, dacă ar fi fost regele lumii, i-ar fi omorât pe toți necredincioșii și i-ar fi lăsat în viață doar pe musulmanii devotați. 

O tânără care îl cunoaște pe Moussa Oukabir a declarat că ”a fost foarte surprinsă de ce s-a întâmplat”, pentru că Moussa ”era un tip normal, foarte de treabă”., conform La Vanguardia. Cei doi au învățat împreună la centrul Abat Oliva și a spus despre elcă ”era un băiat de treabă, glumeț, care nu provoca niciodată probleme”. 


TOT ce știm și ce nu știm despre atacul de la Barcelona

– Este un atac terorist revendicat de Stat Islamic. 

-Numele celor patru fugari au fost date publicității – este vorba despre patru suspecți cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani. Ei au origini marocane. Unul este doar cetățean spaniol. Nici unul nu a mai fost în atentția autorităților pentru fapte de terorism. 

– La Vanguardia susține că Moussa Oukabir nu a fost șoferul furgonetei care a intrat în pietonii de pe La Rambla, spre deosebire de El Pais. 

– Patru persoane au fost reținute. Printre cei cinci atacatori împușcați la Cambrils, s-ar afla și șoferul furgonetei și ”creierul” atacului. 

– Cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața în atacuri: 13 în La Rambla și o femeie în Cambrils. 

– Printre victimele atacurilor, se numără persoane din 36 de țări. 

– Sunt 126 de răniți confirmați. Între ei, și trei români – doi au fost externați și unul este în continuare internat, în stare stabilă, onform MAE. 61 de persoane sunt în continuare internate: 17 în stare critică și 25 în stare gravă.

– Teroristul care a scăpat în urma atacului din La Rambla a mers pe jos și s-a amestecat printre oamenii care fugeau. Când a ieșit din furgonetă, nu avea asupra lui niciun fel de armă vizibilă și nu a avut vreo revendicare jihadistă. 

– Rețeaua a închiriat două furgonete, cu care plănuiau să transporte dispozitive explozibile improvizate.  

– Atentatele au legătură cu explozia de la Alcazar, care aa vut loc miercuri seară. 

– Nouă din cele 14 victime au fost identificate, iar publicității s-au dat identitățile a patru victime – un belgian, doi italieni, un portughez.

– Circulația a fost reluată în Barcelona, iar magazinele de pe La Rambla au fost deschise.

– Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, la ora locală 12.00, și au ținut un moment de reculegere. Ei au aplaudat și au stragat apoi: ”Nu mi-e frică!”. 

– Atacul din Barcelona este cel mai grav asupra orașului, din 1987, de la Hipercor, când au fost omorâți 22 de oameni. Spania nu a mai trecut printr-o asemenea teroare de la atentatul de la Madrid, din 11 martie 2004, în care și-au pierdut viața sute de oameni. 

– Acesta este al șaselea atac comis cu mașină în Europa, în ultimul an – după cele de la Nisa, Berlin, Stockholm, Londra și Paris. 

CE NU ȘTIM

– Dacă au fost prinși toți atacatorii implicați în atac.

– Care este adevărul în privința lui Driss Oukabir, cel care a mers la Poliție și a spus că i s-au furat documentele. 

– Dacă mașina găsită abandonată la Sant Just Desvern conținea dispozitive explozive.  (Sursa: La Vanguardia)


Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!

Cele mai citite

Naționala de fotbal feminin a României are un nou selecționer. Cine i-a luat locul lui Cristian Dulca

Federația Română de Fotbal a anunțat încheierea de comun acord a colaborarării cu Cristian Dulca, selecționerul naționalei de fotbal feminin a României în ultimii...

Bayer Leverkusen, mai aproape ca niciodată de primul titlu din istorie! „Aspirinele” s-au impus la Freiburg

Bayer 04 Leverkusen este tot mai aproape de primul titlu în Bundesliga, după ce s-a impus cu scorul de 3-2 în deplasarea de la...

Uniunea Europeană anunță un pachet de ajutor de 7,3 miliarde de euro pentru Egipt

Uniunea Europeană anunță un pachet de ajutor de 7,3 miliarde de euro pentru Egipt, care se confruntă cu probleme de lichidități, pe fondul îngrijorărilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă