20.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialFOTO TOP 10 creaturi BIZARE din pădurea amazoniană

FOTO TOP 10 creaturi BIZARE din pădurea amazoniană

Amazonul găzduieşte câteva dintre cele mai bizare creaturi ale planetei, potrivit site-ului listeverse.com. Printre acestea se număra broasca otrăvitoare, ţiparul electric şi liliacul pescar.  

Acestea sunt doar zece dintre cele mai ciudate şi necunoscute animale care trăiesc în jungla Amazonului.
 
Kinkajou
 
Denumit şi ursul de miere, această rudă a ratonului are părul auriu şi o coadă care se agaţă uşor de crengi. Trăieşte în copaci şi mănâncă fructe. Are o limbă lungă de 12.5 cm, care îl ajută să apuce fructele atârnate în copaci şi să mănânce nectarul din flori. 
 
Ţiparul electric
 
Acest locuitor al râurilor ascunse poate genera sute de volţi, care paralizează o fiinţă umană. Creatura îşi foloseşte “puterea” pentru a-şi omorî prada şi pentru a se deplasa în condiţii de vizibilitate redusă. În ciuda numelui, acesta nu este înrudit cu ţiparul, ci face parte din grupa peştilor cuţit. 
 
Broasca cu otravă
 
Broaştele acestea viu colorate sunt printre cele mai toxice creaturi de pe Pământ. Coloritul are ca rol atenţionarea potenţialilor prădători. Toxina unora dintre specii este într-atât de virulentă încât simpla atingere a animalului poate fi letala. Cea mai otrăvitoare broască din această specie poate secreta îndeajuns de multă toxină încât să omoare între 10 şi 20 de oameni sau zece mii de şoareci. 
 
Furnica Glonţ
 
Cea mai mare furnică a planetei este de dimensiunea degetului nostru mic şi are o muşcătură pe măsură, înţepând că o viespe. Deşi trăieşte în colonie, în cuiburi construite la baza copacilor, aceasta este solitară în timpul zilei. Originea numelui rămâne necunoscută. O altă denumire a creaturii este “furnica 24 de ore” – timpul necesar pentru ca durerea de la înţepătură să dispară. 
 
Şopârla Iisus
 
Când vrea să se ferească de prădători, această reptilă aleargă…pe apă. Cu o viteză care poate atinge 8 kilometri pe oră. Tălpile şopârlei au “buzunare” cu aer, care măresc tensiunea de suprafaţa. Însă “miracolul” nu durează prea mult şi şopârla este obligată să-şi continue drumul înot. 
 
Liliacul pescar
 
Cel mai mare liliac sfidează regulile dietei tipice. El are gheare ca un vultur şi un bot de bulldog. Noaptea, animalul se hrăneşte cu peşti, pe care îi localizează cu ajutorul unui sonar propriu. Este singura specie de lilieci care poate să pescuiască. 
 
Broasca de sticlă
 
Pielea broaştei este complet transparentă şi îţi permite să-i vezi organele. Animalul preia nuanţa vegetaţiei din jur, devenind greu de văzut. 
 
Gândacul cap-de-alună
 
Această insectă ciudată are un cap care arată ca o alună decojita. Deşi este inofensivă, creatura îşi  păcăleşte prădătorii cu ajutorul fizicului de şopârla şi petelor de pe aripi, care arată ca nişte ochi de bufniţă. 
 
Potoo
 
În timpul zilei, animalul numit potoo se odihneşte, rămânând nemişcat ca o statuie pe o creangă verticală. Noaptea, el vânează insecte zburătoare.
 
Peştele Candiru
 
Se pare că acest animal, denumit şi peştele scobitoare, pătrunde în aparatul urogenital al înotătorilor şi se adăposteşte acolo. Operaţia este singura modalitate de a-l îndepărta. Altfel, parazitul în formă de creion trăieşte în canalele urinare ale animalelor acvatice. 

Cele mai citite

Vinicius Junior, desemnat cel mai bun jucător al sezonului din Champions League

Comisia de observatori tehnici ai UEFA l-a desemnat pe fotbalistul brazilian Vinicius Junior, care a câștigat Liga Campionilor cu Real Madrid, drept cel mai...

Anthony Fauci dă explicații Congresului SUA pentru rolul său în gestionarea pandemiei de Covid-19

Fostul consilier al guvernului american pentru COVID-19, Anthony Fauci, a negat cu înverşunare luni că a încercat să ascundă originile pandemiei în cursul primei...

Vinicius Junior, desemnat cel mai bun jucător al sezonului din Champions League

Comisia de observatori tehnici ai UEFA l-a desemnat pe fotbalistul brazilian Vinicius Junior, care a câștigat Liga Campionilor cu Real Madrid, drept cel mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă