19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Test rasist pentru copiii de grădiniță. Cine este „intrusul”, girafa sau...

FOTO: Test rasist pentru copiii de grădiniță. Cine este „intrusul”, girafa sau copilul de culoare?

Un test pentru copiii de grădiniță a stârnit controverse, pe rețelele de socializare. Astfel, un utilizator Facebook a postat o fotografie în care copiilor li se cere, în cadrul Concursului Național Amintiri din Copilărie, să încercuiască intrusul din două familii – în prima familie aparând doi bunici, alături de o girafă, iar în cea de-a doua doi părinți albi, care țin în brațe un bebeluș, în timp ce, lângă ei, se află un copil de culoare.

„Testul ăsta pentru grădiniță cred că a fost conceput de Trump sau Theresa May”, scrie Florin Palade, pe Facebook.

 

În replică, inițiatorii Concursului Național Amintiri din Copilărie au explicat că scopul testului era să permită copiilor să își exerseze capacitatea de a observa diferențe.

„Testul de științe la care faceți referire nu și-a propus, în niciun caz, să promoveze ură sau discriminarea de niciun fel. Scopul testului era de a permite copiilor să își exerseze capacitatea de a observa diferențele. Admitem că alegerea termenului <<intrus>>, un termen folosit des în jocurile pentru copii, a fost una nefericită și ne cerem scuze tuturor pe această cale. Va asigurăm că vom remedia această scăpare și că noi, inclusiv în calitate de părinți, sprijinim toleranța și condamnăm discriminările de orice fel”, se precizează într-o postare pe Facebook.

Și purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației s-a autosesizat, precizând că orice conținut educațional care promovează discriminarea nu poate fi acceptat în școală.

„O scurtă precizare legată de broșură Concursului <<Amintiri din copilărie>>: Școala trebuie să fie un spațiu în care fiecare copil, indiferent de rasă, etnie sau sex, invată să fie tolerant și să accepte diversitatea. Este un deziderat comun: minister, inspectorate, școli, profesori și, în sens mai larg, societate. Conținuturile educaționale care promovează discriminarea nu pot fi acceptate în școală. Acesta este și motivul pentru care solicităm inspectoratelor școlare județene că, în grădinitele unde se desfășoară acest concurs, materialul în cauză să fie retras, pană la modificarea conținuturilor, așa cum a precizat public editura. Din perspectiva celor menționate, solicităm o atenție sporită asupra conținuturilor educaționale folosite de educatori și profesori atât în activitătile la clasă, cât și în cele extrașcolare. Ce este important, însă, de reținut: fiecare cadru didactic este direct responsabil de materalele pe care le utilizează în educarea copiilor lor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei. 

 

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă