23 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialFOTO. Reconciliere istorică. NATO oferă condoleanţe pentru victimele bombardamentelor împotriva Iugoslaviei

FOTO. Reconciliere istorică. NATO oferă condoleanţe pentru victimele bombardamentelor împotriva Iugoslaviei

După 16 ani de la bombardamentele NATO împotriva Iugoslaviei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, recunoaşte că efectele acelei campanii au reprezentat “o tragedie”.

Jens Stoltenberg a făcut această declaraţie acum o săptămână, cu prilejul vizitei sale în Muntengru, unde s-a întâlnit cu premierul Milo Djukanovic, informează publicația electronică b92net.

Statul Muntenegru, care a făcut parte din Iugoslavia, are acum dorinţa să intre în NATO. În schimb, Serbia, principala succesoare a fostei Iugoslavii, doreşte să-şi menţină statutul de ţară neutră.

Citeşte şi: NATO își extinde influența în afara Alianței. Șefii armatelor din Balcani se întâlnesc cu generalii americani

În Muntenegru, Jens Stoltenberg a prezentat condoleanţe tuturor familiilor care au avut de suferit în timpul bombardamentelor din 1999. Stoltenberg a susţinut că una dintre cerinţele impuse operaţiilor aeriene ale NATO este aceea de a proteja civilii.

“Din nefericire, în acel caz concret, noi nu am putut evita suferinţa civililor. Regret sincer acel lucru. Scopul operaţiunii a fost, cu siguranţă, acela de a restabili pacea”, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit la Budva (Muntenegru) cu şeful guvernului de la Podgorica, Milo Djukanovic. Contextul vizitei a fost unul sensibil. Pe de o parte, Muntenegru vrea să intre în NATO, iar Alianţa trebuie să dea un răspuns acestei cereri. Pe de altă parte, relaţiile dintre NATO şi Rusia sunt din ce în ce mai tensionate, iar în acest context NATO caută noi aliaţi, chiar printre statele tradiţional mai apropiate de Rusia decât de Occident.

Citeşte şi: Ce țară din Balcani se pregătește să intre în NATO

Cel mai dur episod al relaţiilor dintre NATO şi fosta Iugoslavie (formată, la acel moment, din Serbia şi Muntenegru) datează din anul 1999. NATO a organizat lovituri aeriene împotriva Iugoslaviei, într-o campanie care a durat 78 de zile. Potrivit estimărilor, bombardamentele au produs între 1200 şi 2500 de victime.

Publicația electronică b92net preciza că, în anul 1999, „NATO a produs daune enorme infrastructurii, economiei, școlilor, unităților medicale, instituțiilor media și monumentelor din Serbia”. Pagubele au fost evaluate la 100 de miliarde de dolari. Au fost distruse sau avariate, printre altele, 25.000 de locuințe, 595 de kilometri de căi ferate, 14 aeroporturi și 38 de poduri. De asemenea, au fost bombardate rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad.

Motivele atacului NATO împotriva Iugoslaviei au fost catastrofa umanitară din Kosovo și eșecul negocierilor de la Rambouillet (Paris) asupra viitorului statut al provinciei. La negocieri, statele occidentale au cerut Iugoslaviei să accepte militari străini pe teritoriul ei, dar Guvernul și Parlamentul de la Belgrad au respins această propunere.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. Serbia comemorează atacul NATO împotriva Iugoslaviei. România a fost de partea NATO

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 846: Rutte promite că Olanda va continua să sprijine Kievul

Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care...

Rusia – Ucraina, ziua 846: Rutte promite că Olanda va continua să sprijine Kievul

Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă