20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Studiu SUA: Marihuana salvează bolnavii şi bugetul de stat

FOTO. Studiu SUA: Marihuana salvează bolnavii şi bugetul de stat

Tot mai multe studii arată faptul că abuzul de calmante este cu mult mai redus în ţările în care legislaţia permite folosirea marihuanei în scop medical. Realizatorii acestor studii spun că atunci când este disponibilă marihuana medicinală, pacienţii cu dureri preferă acest leac în locul medicamentelor puternice şi mortale. Dar aceasta a fost până astăzi doar o presupunere, scrie The Washington Post.

Acum, un nou studiu, publicat în Health Affairs, validează aceste afirmaţii, furnizând dovada clară că există o legătură între legalizarea marihuanei medicinale şi scăderea abuzului de calmante. O pereche de cercetători, tată-fiică, Ashley şi W.David Bradford, de la Universitatea din Georgia, au studiat o bază de date care conţine toate reţetele prin care au fost prescrise calmante, decontate de Medicare, programul federal american pentru sănătate, din 2010 până în 2013.

Ei au descoperit că în 17 state, în care legislaţia permitea în 2013 folosirea marihuanei în scop medical, prescripţiile pentru calmante şi alte tipuri de medicamente au scăzut serios comparativ cu statele în iarba este total ilegală. Diferenţele sunt semnificative. În statele cu legi permisive, un medic prescrie în medie cu 265 mai puţine doze de antidepresive în fiecare an, cu 486 mai puţine doze de medicamente împotriva atacurilor de panică, cu 541 mai puţine împotriva ameţelilor şi cu 562 mai puţine împotriva anxietăţii. Dar cel mai şocant este că un medic obişnuit dintr-un stat care permite folosirea marihuanei medicinale, prescrie cu 1.826 mai puţine doze de calmante în fiecare an.

Dar cum până aici a fost vorba doar despre boli pentru care a fost aprobată utilizarea acestor ierburi, cei doi cercetători au vrut să-şi ia o măsură de siguranţă şi au făcut o analiză similară şi asupra unor categorii de medicamente pe care marihuana nu le poate înlocui, cum ar fi cele antivirale sau antibioticele. La aceste medicamente nu s-a constatat nici o modificare în prescriere după legalizarea marihuanei medicinale. În opinia celor doi savanţi, asta demonstrează clar că modificările observate în prescrierea de calmante şi alte medicamente antidepresive sau împoriva anxietăţii sunt datorate legalizării marihuanei medicinale.

Cercetătorii spun că rezultatele studiilor lor sugerează că oamenii chiar folosesc marihuana ca medicament şi nu doar în scop recreaţional.

Reducerea cererii pentru calmante a stârnit îngrijorarea companiilor farmaceutice. Acestea au susţinut mereu mişcarea împotriva legalizării marihuanei, finanţând studii care să demonstreze efectele ei negative şi donând fonduri diverselor organizaţii anti-drog, care sunt şi ele împotrivă. Companiile farmaceutice au făcut chiar şi lobby direct la agenţiile federale pentru a preveni liberalizarea marihuanei.

Ashley şi W.David Bradford şi-au continuat analiza pentru a afla cât de afectate sunt companiile farmaceutice de legalizarea marihuanei şi au estimat economiile făcute de Medicare din reducerea numărului de medicamente prescrise. Au descoperit că în 17 state în care marihuana era permisă pentru uz medical în 2013 economiile au fost de 165 de milioane de dolari. Mergând cu calculele mai departe, dacă în toate cele 50 de state s-ar implementa programe similare, economia statului ar fi de jumătate de miliard de dolari. Iar asta ar fi de fapt pierderea companiilor farmaceutice.

Economia făcută de Medicare nu este suficientă pentru a justifica implementarrea unui program de folosire medicală a marihuanei. Principalul argument este o sănătate mai bună, iar studiile celor doi Bradford aduc dovezi clare că aceasta oferă ameliorare mai multor boli pentru care altfel ar fi nevoie de medicamente.

Principala concluzie a acestui studiu este că pacienţii răspund la beneficiile clinice ale drogului, fapt care se adaugă numărului tot mai mare de dovezi în favoarea scoaterii marihuanei de pe lista psohotropelor interzise.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă