11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Imagini impresionante cu oraşe abandonate

FOTO: Imagini impresionante cu oraşe abandonate

Peste tot in lume se găsesc oraşe care odată au fost prospere şi populate dar care în prezent sunt abandonate şi nu oferă decât un peisaj dezolant. Starea lor deplorabilă ne duce cu gândul la oraşe bântuite, la ruine care ascund secrete nebănuite. Unele dintre acestea erau oraşe prospere, pe când altele nu au decât un trecut tumultuos.

Oraşul Sanzhi Pod se află lângă Noul Taipei, în Taiwan. Construcţia lui a început în 1970 şi se dorea a fi o staţiune pentru personalul militar. După multe accidente rutiere fatale în timpul construcţiei şi după o scădere dramatică a fondurilor pentru această investiţie, proiectul a fost abandonat lăsând în urmă clădiri ciudate de forma unor farfurii zburătoare.

Oraşul Bodie, California este un adevarat oraş-fantomă din Vestul Salbatic. El datează de pe vremea marii goane după aur. Odată ce resursele s-au terminat, locul a fost părăsit de toţi cetăţenii. În imagini se pot vedea încă casele şi uneltele aşa cum erau ele folosite la începutul secolului trecut.

Oraşul Kowloon Walled era o zonă intens populată din aria oraşului Hong Kong. La origini fiind o bază militară chineză, a intrat sub controlul unei grupări, după ce guvernul a renunţat la a mai avea jurisdicţie asupra lui. A devenit repede un centru al prostituţiei şi al drogurilor. Conform datelor, la un moment dat în acest mini-oraş locuiau un numar impresionant de 33.000 de oameni. Fiind atât de numeroşi, îşi construiau locuinţele pe verticală, căci doar atât le pemitea perimetrul zonei. In anii 1990, guvernul a reuşit să evacueze zona, în special din cauza condiţiilor sanitare precare şi a traficului de droguri care devenise o problemă pentru siguranţa cetăţenilor. Imaginile cu oraşul abandonat sunt mai mult decât deplorabile.

Oraşul Pripyat din Ucraina este poate unul din cele mai celebre oraşe abandonate. După catastrofa produsă la centrala nucleară Cernobîl în 1986, oraşul a fost evacuat. Ceea ce a rămas din locul în plină expansiune, este doar o amintire dezolantă a forţei distructive a exploziei. Totul este contaminat, chiar şi în zilele noastre, nivelul radiaţiilor fiind mult prea ridicat pentru ca cineva să poată locui acolo.

Micul oraş de pe insula Hashima din Japonia a fost o locaţie folosită pentru industria de cărbune între anii 1887 si 1974. După ce Japonia a trecut la o politică nouă pentru un mediu mai curat cu energie sustenabilă, insula a fost părăsită, rămânând de atunci aproape nevizitată. Doar Google Street View a reuşit să surprindă imagini din interiorul insulei şi câţiva jurnalişti pentru a realiza diverse documentare.

Staţiunea Varosha din Cipru era în anii 1970 una dintre cele mai căutate ale ţării. Multe vedete de la Hollywood veneau aici, luxul fiind la el acasă. Toate acestea până când Turcia a invadat acest teritoriu, deţinând de atunci şi până în prezent monopolul asupra ei. De atunci, staţiunea a rămas abandonată, nici un localnic neprimind permisiunea din partea autorităţilor turceşti de a se reîntoarce.

Oraşul Pyramiden din Norvegia era o comunitate rusească dedicată mineritului, care la începutul anilor 1920 a fost vândută Uniunii Sovietice. În anii 1990 a fost închisă şi abandonată. Statuia lui Lenin încă tronează în centrul localităţii. Zona este accesibilă doar de pe mare, cu un vapor. 

Sursa foto: all-that-is-interesting.com

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă