Centrul de Resurse Juridice acuză că, în urma unei vizite inopinate efectuate între 8 și 14 martie la Secția de psihiatrie din Gura Văii din județul Mehedinți, ar fi descoperit că persoanele internate „sunt lipsite de cele mai elementare condiții de viață și tratament”.
Într-un comunicat de presă remis redacției, CJR precizează că 50 de persoane cu dizabilități intelectuale și cu probleme de sănătate mintală sunt internate la Secția de psihiatrie din Gura Văii din județul Mehedinți.
Astfel, în urma vizitei, a sesizat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin (în subordinea căruia se află secţia), Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi (DGASPC), cărora le-a solicitat să intervină.
„Angajaţii secţiei şi-au amintit că CRJ a mai sesizat aceste aspecte şi anul 2009, fără ca vreo decizie care să conducă la integrarea în comunitate a acestor persoane să fi fost adoptată de către autorităţile locale competente. În opinia acestora, cel puţin 30 de pacienţi sunt foşti orfani ai căminului din Vînjuleţu, fiindu-le cunoscuţi medicilor încă de la vârsta de 3 ani. Situaţia acestora este cunoscută de peste zece ani conducerii DGASPC Mehedinţi , fără ca vreo soluţie să fi fost identificată, aceştia răspunzând că „nu au locuri disponibile în centrele de tip rezidenţial” (citat dintr-un răspuns transmis spitalului în anul 2014). Toţi pacienţii care au dizabilitate intelectuală (retard mental conform documentelor medicale) au primit un certificat de încadrare în grad de handicap eliberat de comisia de expertiză din subordinea DGASPC Mehedinţi. Aceste documente certifică atât gradul şi încadrarea, cât mai ales planul de servicii complexe de reabilitare a fiecărei persoane cu dizabilitaţi, motiv pentru care considerăm că situaţia gravă este ignorată de autorităţile responsabile”, precizează CRJ, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, membrii echipei CRJ ar fi observat că oamenii sunt ținuți în „condiții primitive și degradante”.
„Condițiile de viață sunt primitive și degradante. Saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, degradat, sunt dotate cu paturi metalice, dispun de ferestre degradate şi prevăzute cu gratii metalice. Unele saloane au noptiere metalice, degradate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi, degradate și murdare (…) acienții nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână, nu folosesc pijamele (dorm în aceleaşi haine pe care le poartă peste zi, timp de 1 săptămână)”, mai precizează sursa citată.
În acest context, reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice atrag atenția autorităților că „dreptul la sănătate, viaţă privată, condiţii decente de viaţă, libertate sunt încălcate” și le soicită să intervină.
„Centrul de Resurse Juridice solicită conducerii spitalului judeţean de urgenţă din Drobeta-Turnu Severin, Preşedintelui Consiliului Judeţean şi în mod special conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, să adopte de urgenţă măsurile care vor asigura accesul la servicii în comunitate al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în secţia din Gura Văii”, mai prcizează reprezentanții CRJ.