9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Protestarii au instalat corturi în Piața Universității și au petrecut noaptea...

UPDATE. Protestarii au instalat corturi în Piața Universității și au petrecut noaptea acolo. Nu au de gând să plece. Au avut loc incidente grave la mitingul de sâmbătă pentru unirea Basarabiei cu România | GALERIE FOTO

Un marş pentru unirea Republicii Moldova cu România s-a soldat cu incidente sâmbătă la Bucureşti. Potrivit Jandarmeriei, tinerii de peste Prut au vrut să forţeze cordonul făcut de jandarmi în apropiere de Guvern şi să depăşească zona permisă. S-au îmbrâncit cu forţele de ordine, iar cinci demonstranţi au fost luaţi pe sus de trupe,  duşi la audieri, iar, ulterior, amendați cu 3000 de lei. Manifestanții susțin că nu au făcut nimic ilegal și 100 dintre și-au instalat corturile în Piața Universității, cerând ca liderii partidelor să își asume ca proiect unirea cu Basarabia. Vezi cum a evoluat filmul unei zile tensionate.
.

UPDATE Mai puțin de 100 de manifestanți au rămas în Piața Universității, unde și-au amplasat corturi. Aceștia au petrecut noaptea în piață.

Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Nicușor Dan sunt chemați de unioniștii din stradă să își asume Unirea ca proiect de țară, se arată într-un comunicat la Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care a organizat mitinigul. La ora transmiterii comunicatului, unioniștii continuau să se afle în Piața Universității.

Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști, este duminică, ora 14:00. Manifestanții care au ridicat baricadă la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național.

UPDATE Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, organizator al marșului „Luptă pentru Basarabia”, a declarat sâmbătă că va face plângere împotriva jandarmilor care l-au dus la secția de poliție. „Am fost ridicat, săltat de jandarmi. Nu am vrut să merg cu ei, am vrut să rămân la manifestație, în Piața Victoriei, mi-au rupt hainele, m-au bătut. (…) Mult mai logic ni se pare ca premierul Cioloș și ministrul de Interne să sancționeze pe acești jandarmi și, dacă partidele politice sunt atât de mult susținătorii noștri, să ne anunțe ora la care să venim la partidele lor mâine”, a declarat George Simion. El a susținut că nu a forțat cordonul de jandarmi.

UPDATE Potrivit unui comunicat la MAI, ministrul Dragoș Tudorache a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Marin Andreiana, un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci  participanți. Potrivit couminicatului, ministrul Afacerilor Interne a precizat că “nu va ezita să ia masuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor”. Jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă.

UPDATE Unioniștii nu vor să plece din centrul Capitalei. Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, unde au fost aduse şi corturi. Manifestanţii în favoarea unirii României cu Republica Moldova şi-au anunţat intenţia de a sta în piaţă până când vor fi chemaţi la discuţii de premierul Dacian Cioloş.

UPDATE Fostul președinte Traian Băsescu l-a atacat dur pe premierul Dacian Cioloș. Citește aici declarațiile lui Traian Băsescu

UPDATE Eugen Tomac (PMP) și Sebastian Ghiță (PRU) au venit pentru a se interesa de soarta celor ridicați de polițiști.
Reprezentații protestatarilor au declarat că sunt indignați de prezența politicienilor spunând că intuiesc că politicienii au mers la secție pentru a-și face reclamă.

UPDATE Cei cinci protestatari au fost eliberați. Aceștia au primit amenzi de 3000 lei.

UPDATE 17.40

Mihai Vornicu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a afirmat: „Vă pot confirma faptul că conform protocolului semnat la Primăria Capitalei, acetuia aveau un marș cu deplasare din zona Piața Unirii către Piața Victoriei, unde aici, la final, trebuia să se desfășoare un protest. Se pare că o parte dintre aceștia, de care organizatorul s-a dezis, a intenționat să intre pe Calea Victoriei, iar în acel moment colegii mei aflați în cordonul de ordine și siguranță publică i-au oprit. În urma acestui minor incident, cinci persoane au fost extrase și conduse la secția de poliție pentru a fi legitimate și pentru a se lua măsurile legale.(…) Nu pot confirma dacă la postul de poliție se află într-adevăr unul dintre organizatori: știu că doar cinci persoane au fost duse acolo.”

 

UPDATE 17.25 Cinci persoane participante la marșul “Luptă pentru Basarabia”, care se desfășoară sâmbătă în Capitală, au fost ridicate de către jandarmi și conduse la secția de poliție, au precizat pentru Agerpres oficiali din cadrul Jandarmeriei București

Problema a venit de la faptul că demonstranții aveau autorizația să parcurgă traseul Calea Unirii-Piața Universității, iar aceștia au vrut să treacă și pe Calea Victoriei. Tinerii nu au dat ascultare instrucțiunilor autorităților care nu au aprobat acest traseu și au mers pe Calea Victoriei.Sunt câțiva lideri care se ceartă cu forțele de ordine, mai mulți tineri strigă „Unire”și „Piața Universității”.

UPDATE 16.06: Trei persoane au fost reținute, pe motiv că ar incita la violență, potrivit Digi24.


 

Peste 2.000 de oameni participă, sâmbătă, la un marș pentru unirea Basarabiei cu România. Astfel, participanții la evenimentul organizat de Platforma Unionistă cer preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloș, dar şi liderilor politici să-şi asume facă din unire o prioritate, potrivit Mediafax.




Manifestanţii strigăc„Basarabia e România!” şi le cer liderilor politici să facă din unirea României cu Basarabia o prioritate. Ei au plecat din Piaţa Unirii, pe traseul spre Guvern şi apoi Piaţa Universităţii.

„Noi nu suntem partide, nu suntem organizaţii, noi suntem oameni liberi, suntem unionişti. Ne-am adunat din toate colţurile ţării să îi întâmpinăm pe fraţii noştri basarabeni, care anul trecut au venit pe jos spre ţară şi a căror dorinţă nu a fost ascultată de clasa politică din România. Exstă o mare indiferenţă în momentul ăsta la Bucureşti, dar indiferenţa asta trebuie să se oprească astăzi, aici şi acum. Ne-am adunat în faţa Hanului lui Mnauc pentru că de aici a fost răpită Basarabia prima oară şi nu o să oprim această manifestaţie până când premierul Dacian Cioloş şi toţi liderii partidelor politice nu o să ne asculte şi o să îşi asume unirea ca proiect de ţară”, a declarat unul dintre manifestanţi.

Manifestarea este organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pentru al cincilea an consecutiv. Aproximativ 50.000 de basarabeni au participat anul acesta, pe 27 martie, la un marş de amploare în Chişinău, care a celebrat 98 de ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România.

Potrivit Jandarmeriei Române, acțiunea este autorizată astfel: de la ora 14,00 la 17,30 marș pe traseul Hanul lui Manuc-Piața Universității-Piața Romană-Piața Victoriei, iar de la ora 17,30 la 18,00 pentru susținerea de alocuțiuni în Piața Victoriei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă