16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: 100 de romi, evacuați dintr-o tabără improvizată din sud-estul Franței. Autoritățile...

FOTO: 100 de romi, evacuați dintr-o tabără improvizată din sud-estul Franței. Autoritățile au pus decizia în seama condițiilor insalubre

Autoritățile franceze au evacuat, miercuri, o tabără din apropiere de portul din Antibes, situat în sud-estul Franței, în care locuiau aproximativ 100 de români, informează Europe 1, citat de Agerpres.

Potrivit prefecturii, evacuarea, a fost solicitată de primărie și a intervenit după trei decizii judecătorești care au vizat tabăra. Oamenii au fost avertizați încă de luni că va avea loc evacuarea. Astfel, jumătate dintre familii au părăsit tabăra înainte de sosirea autorităților.

Stéphane Pintre, director general în primăria din Antibes, a justificat evacuarea taberei prin condițiile insalubre în care locuiau ocupanții săi. 

În tabără au apărut și voluntari ai organizației neguvernamentale Amnesty International și ai unei asociații de apărare a drepturilor romilor Prales, care au denunțat „disproporția" forțelor de ordine, pe care a calificat-o ca fiind „demnă de o operațiune antiteroristă".

„Nu lipseau decât tancurile", a spus Viorel Costache de la Prales. Potrivit acestuia, în tabără „erau aproximativ 100 de persoane, între care un sfert copii, în principal romi, dar, de asemenea, polonezi, lituanieni, bulgari".

Toți se instalaseră într-o parcare, fără apă curentă, toalete, sub o linie de cale ferată. Cei mai mulți ocupau rulote uzate, oferite de proprietarii de camping, după ce romii au venit aici pentru a ajuta la curățarea zonei în urma inundațiilor devastatoare din 2015.

O reprezentantă a organizației Amnesty, Cathy Lipszyc, a precizat că ea și colegii ei au încercat să obțină o mică amânare a termenului de evacuare, pentru ca persoanele din tabără să poată sărbători Paștele în locuințele lor improvizate. Potrivit acesteia, mulți dintre ei nu știu unde să meargă. Ea a oferit exemplul lui Lucian Jegu, 21 de an, originar din București, și a soției sale însărcinate, Ionela-Fiorentina, care se aflau în această tabără de șase luni și trăiau din câștiguri nesemnificative nedeclarate și cerșit.

 Antibes este un oraș situat pe malul Marii Mediterane și reprezintă una din cele mai importante stațiuni de pe Coasta de Azur.

Cele mai citite

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă