17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul și actualul președinte al Braziliei, acuzați de corupție

Fostul și actualul președinte al Braziliei, acuzați de corupție

În Brazilia, scandalul Petrobras continuă să cuprindă puterea şi în special Partidul Muncitorilor, al cărui lider istoric, Lula, este anchetat de poliţie, iar şefa statului luptă pentru supravieţuire politică.

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, implicată în scandalul de corupţie Petrobras, va încerca să lupte pentru supravieţuirea ei  politică în Congres, în faţa tribunalelor şi în stradă, dar analiştii susţin că şansele sunt deja scăzute. De luni de zile, Rousseff face faţă unei proceduri de destituire pentru  o presupusă „aranjare” a conturilor publice, în timp ce Tribunalul electoral superior anchetează pentru a afla dacă în campanie a beneficiat de finanţări ilegale, la realegerea ei din 2014. În ultimele săptămâni, aceste ameninţări păreau a se diminua şi cota sa de popularitate, ajunsă la cel mai scăzut nivel, urca sensibil.

Dar, vineri, 4 martie, peste partidul său, al Muncitorilor (PT, stânga), la putere, a căzut „bomba atomică” – arestarea şi interogarea fostului preşedinte carismatic Luiz Inacio Lula da Silva, predecesorul şi mentorul ei politic, în cadrul anchetei asupra Petrobras. Lula a ieşit liber trei ore mai târziu şi s-a dus la sediul partidului său, unde a avut loc o reuniune de criză.

Lula, beneficiarul corupţiei

Imaginile fostului preşedinte escortat într-o maşină de poliţie şi înconjurat de agenţi cu arme în mâini au dus la creşterea tensiunii. Lula este suspectat că este implicat în această afacere de fraudă care zguduie gigantul hidrocarburilor, dar şi majoritatea marilor întreprinderi din ţară, care a costat Petrobras peste două miliarde de dolari. Potrivit poliţiei, elemente ale anchetei în curs demonstrează că Lula a beneficiat personal de practicile frauduloase în sânul companiei publice prin plăţi şi bunuri imobiliare de lux. Ex-preşedintele este suspectat că dispune de o casă de vacanţă undeva în pădure şi de un vast apartament pe plajă, reşedinţe nedeclarate şi care au fost obţinute cu banii negri ai corupţiei la Petrobras, compania petrolieră deţinută de stat. Un comunicat al poliţiei precizează: „În plus de a fi şeful partidului, ex-preşedintele Lula era unul dintre responsabilii care decideau în ultimă instanţă numirea directorilor Petrobras şi unul din beneficiarii acestor crime”. În cadrul anchetei pentru corupţie, senatorul Delcidio do Amaral, deţinut din noiembrie, a implicat-o şi pe actuala preşedintă, Dilma Rousseff, în acest dosar. Destituirea ei este solicitată şi mediile financiare, ostile puterii în funcţie, au reacţionat în acest sens.

Cele două tabere, puterea şi opoziţia, au promis să ducă lupta în stradă, în timp ce în Parlament partidele de opoziţie vor să profite de noul elan pentru a relansa procedura de impeachment (destituire).

„Totul sau nimic“

Dar, deşi cercul se strânge în jurul lor, Lula şi Rousseff nu dau semne de slăbiciune, arată analistul Gabriel Petrus, citat de Monde. „PT va avea o strategie tip «totul sau nimic» şi cele două tabere sunt pregătite pentru bătălie”. PT va încerca o demonstraţie de forţă în marile oraşe din ţară la 8, 18 şi 31 martie, dar analiştii estimează că vor fi mai puţini demonstranţi decât la manifestaţiile convocate de opoziţie pentru duminica viitoare pentru a cere destituirea Dilmei Rousseff. Ceea ce ar putea influenţa decizia deputaţilor de a vota. David Fleischer, profesor emerit de ştiinţe politice la Universitatea din Brasilia, afirmă că procurorii „închid cercul” în jurul lui Lula, care neagă acuzaţiile în bloc şi se declară victima unui „show mediatic”. Şi prevede că în câteva săptămâni „el se va afla, probabil, în închisoare”.

Fostul şef de stat Lula, idolul stângii braziliene, vrea să devină combativ, iar după arestarea şi interogarea de vineri, 4 martie, în cadrul scandalului Petrobras, a anunţat că se va bate până la capăt şi a cerut partizanilor săi să iasă în stradă pentru apărarea partidului său, PT, la putere.

Foşti amici periculoşi

Preşedintele Braziliei este o fostă gherillero închisă şi torturată sub dictatură (1964-1985), dar de această dată capacităţile sale de rezistenţă ar putea să fie insuficiente. Analiştii estimează că soarta ei ar putea fi decisă nu în stradă, nici în tribunale, ci în biroul procurorilor şi anchetatorilor, unde vechi aliaţi politici şi amici, implicaţi în scandalul Petrobras, negociază reducerea pedepselor în schimbul infor­maţiilor privilegiate. „Vor fi alte delaţiuni în schimbul reducerii pedepselor, in­formaţii noi” şi „Parlamentul va relua procedura de destituire săptămâna viitoare”, arată Fleischer. 

Potrivit cotidianului conservator Estado de Sao Paulo, „Rousseff nu ocupă decât oficial funcţia de preşedinte al Republicii, dar, practic, ea nu mai exercită puterea decât legat de protocol”.

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor publică ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România

Ministerul Finanțelor anunță că de la 29.07.2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin...

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...

Plângere penală pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin

Un cetățean care se prezintă “militant civic” a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin, Marius...
Ultima oră
Pe aceeași temă