» Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii Radu Timofte este urmarit penal de catre procurorii anticoruptie, fiind suspectat de faptul ca si-ar fi cumparat apartamentul de serviciu din Bucuresti prin fals in declaratii.
» Apartamentul era administrat de RA-APPS si avea destinatia drept locuinta de serviciu pentru cadrele militare ale SRI.
Apartamentele repartizate sri-ului din fondul protocolului de stat puteau fi cumparate de chiriasi numai daca acestia nu detineau si nu au mai detinut o locuinta proprietate particulara.
Potrivit unor surse judiciare, Radu Timofte nu facea parte din aceasta categorie, deoarece detinea in proprietate un imobil la Roman. Locuintele RA-APPS destinate SRI-ului sunt situate in zonele de lux ale Capitalei, iar pretul de vanzare este cu mult mai mic decat pretul pietei.
La SRI, aprobarea pentru cumpararea locuintei este data de catre colegiul director al institutiei. In 2004, membrii colegiului director al SRI (format din director si adjunctii sai) detinatori de apartamente de serviciu au hotarat ca au dreptul sa si le cumpere pe motiv ca "nu detineau o locuinta in Bucuresti".
Astfel, in 2005 si-au cumparat locuintele generalii Ionel Marin, Ion (Gioni) Popescu, Dumitru Zamfir (fosti adjuncti ai directorului SRI) si maiorul Calin Spiridon Miu (secretarul lui Zamfir), desi acestia mai detineau locuinte in Capitala. Ancheta a fost inceputa de sectia militara a DNA, iar ofiterii au fost trimisi in judecata in luna decembrie 2008 pentru infractiunile de fals in declaratii, inselaciune si instigare la abuz in serviciu.
Alaturi de cumparatorii de chilipiruri din fondurile locative ale SRI au mai fost trimisi in judecata ofiterii de la serviciile Logistica si Juridic – responsabilii cu administrarea locuintelor de serviciu si cu respectarea legalitatii –, respectiv coloneii Marian Panaitescu si Virgil Turcu, amandoi acuzati de abuz in serviciu. SRI s-a constituit parte vatamata, prejudiciul fiind estimat la suma de 441.143,35 de lei. Magistratii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilelor detinute de Ionel Marin, Dumitru Zamfir si Catalin-Spiridon Miu.
Desi in capul listei s-a aflat si fostul director al SRI Radu Alexandru Timofte, anchetarea acestuia a fost separata de lotul ofiterilor deoarece, in momentul in care si-a cumparat locuinta, nu era militar activ.
Pe deasupra, Timofte nu poseda o locuinta in Bucuresti, dar avea un imobil in proprietate la Roman. Radu Timofte a fost deja audiat de procurorii DNA. El sustine ca nu este vinovat de inselaciune, deoarece a platit pe apartament cat i s-a cerut.
De asemenea, Timofte crede ca nu a facut fals in declaratii, intrucat el a precizat in scris doar realitatea, si anume ca nu detine o locuinta in proprietate in Bucuresti. Legea Locuintei stipuleaza clar faptul ca nici o persoana care a detinut sau detine o locuinta pe teritoriul Romaniei nu poate cumpara o alta locuinta din fondul locativ de stat.