15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialFostul şef al Dracula Park reprezintă statul la Tarom

Fostul şef al Dracula Park reprezintă statul la Tarom

După ce Consiliul de Administraţie al Tarom a refuzat ieri să discute o prelungire a mandatului lui Christian Heinzmann la şefia companiei, ceea ce echivalează cu destituirea acestuia, soarta managerului belgian rămâne la mâna Adunării Generale a Acţionarilor, formată din 6 funcţionari, majoritatea fideli ministrului Ramona Mănescu.

Consiliul de Administraţie al liniei aeriene naţionale Tarom (CA Tarom) nu a discutat marţi după-amiază o prelungire a mandatului belgianului Christian Heinzmann la şefia Tarom, ceea ce echivalează, cel puţin deocamdată, cu încetarea mandatului acestuia începând cu data de 19 noiembrie.

Mandatul iniţial avea o durată de 4 ani. În urma unor discuţii purtate de acesta cu CA Tarom, condus de bancherul Dan Pascariu, Heinzmann a fost de acord cu reducerea duratei mandatului la un an.

Conţinutul discuţiilor purtate marţi de către cei 5 membri ai Consiliului de Administraţie nu au fost făcute publice, iar informaţiile sunt contradictorii. În timp ce surse din Tarom au declarat Agerpres că au fost luate ”decizii mai mult sau mai puţin de rutină”, alte surse, citate de Adevărul, au afirmat că lui Heinzmann i s-a înmânat o evaluare negativă a activităţii sale.

Oficiali din cadrul AGA au declarat că într-o atare situaţie, mandatului lui Heinzmann i se va pune punct la data de 19 noiembrie. Acestea au adăugat că există chiar posibilitatea ca membrii CA Tarom să fie schimbaţi dacă ei vor continua să se opună prelungirii mandatului lui Heinzmann iar Ministerul Transporturilor va dori contrariul.

Ramona Mănescu, doar un arbitru indiferent?

Se pune întrebarea: este ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu atât de lipsită de mijloace pe cât declară aceasta public? ”Cum poate acţionarul majoritar să tragă la răspundere un membru al CA, respectiv pe dl. Pascariu, să spunem, dacă în contractul său de mandat nu sunt criterii de performanţă măsurabile?”, a declarat ea zilele trecute.

Ministerul Transporturilor, în calitate de acţionar, şi-a delegat reprezentarea în companie unei Adunări Generale a Acţionarilor. Aceasta este formată din şase membri şi are sarcina numirii membrilor CA Tarom. După demisia lui Nicolae Demetriade din acesta, Consiliul a rămas cu 5 membri, ceea ce înseamnă că mai pot fi numiţi până la încă 4 membri. Ordonanţa guvernanţei corporative prevede un număr de administratori cuprins între 5 şi 9.

Ministrul Mănescu pare a dori să încline balanţa voturilor din CA în direcţia continuării mandatului lui Heinzmann. Surse din companie au declarat pentru Agerpres că AGA Tarom ar putea avea loc săptămâna viitoare, la convocarea Ministerului Transporturilor, acţionarul majoritar. AGA ar avea ca scop numirea a încă doi membri în CA Tarom.

În intervenţii publice recente ministrul a părut mai degrabă a-l condamna pe Pascariu pentru situaţia dificilă a Tarom decât pe executivul Christian Heinzmann.

O posibilă explicaţie poate fi susţinerea acordată acestuia de ambasadele Belgiei, Olandei şi Marii Britanii, manifestată în presiuni făcute de acestea la ministerul condus de Ramona Mănescu.

De la Dracula Park în AGA Tarom

Cel mult 2 din cei 6 membri ai AGA Tarom se poate spune că sunt independenţi de voinţa ministrului Mănescu şi doar unul că se pricepe la aviaţie.

Cea mai ciudată prezenţă în AGA e cea a lui Sorin Marica, fost director general al societăţii Dracula Park, firmă ce răspundea în perioada Guvernului PSD de ridicarea Dracula Park la Sighişoara, mai apoi lângă Bucureşti.

Potrivit declaraţiei sale de avere, el a încasat inclusiv anul trecut 36.000 de lei ca director general/preşedinte al societăţii. Sorin Marica este consilier la cabinetul secretarului de stat Nicu Buică.

Lista mai cuprinde pe Marin Alina, consilier al ministrului Mănescu, pe Muşat Liliana, director economic până de curând în Ministerul Transporturilor, pe Gabriel Stoe, director de achiziţii al aeroportului Otopeni şi pe Marius Ilie Gabriel, din partea SIF Muntenia.

Ultimul este singurul membru AGA independent de voinţa ministrului Mănescu. De altfel săgeţile acesteia s-au îndreptat recent spre acesta.

”Eu sper ca până la urmă, reprezentantul SIF Muntenia să înţeleagă că aici nu ne jucăm cu soarta unei companii doar ca să protejăm sau să răspundem unor interese personale”, a spus Mănescu despre reprezentantul SIF în AGA Tarom. Adunarea îl mai include pe Gabriel Dumitrescu, director în cadrul regiei de dirijare a traficului aerian, ROMATSA, şi fost director general Tarom, acesta fiind singurul care are cunoştinţele de management necesare unei companii aeriene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă