17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFostul şef al Direcției de Finanțe Bistriţa, condamnat definitiv la închisoare, pentru...

Fostul şef al Direcției de Finanțe Bistriţa, condamnat definitiv la închisoare, pentru corupție

Fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi, a fost condamnat definitiv, joi, de ICCJ, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru corupţie, informează Mediafax.

Potrivit sentinţei publicate joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Sabin Ilieși la trei ani şi şase luni de închisoare, reducând cu un an pedeapsa dată în aprilie 2013 de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, de patru ani şi jumătate de închisoare.

Astfel, ICCJ a admis în parte recursul făcut de Ilieși şi a aplicat legea cea mai favorabilă.

Surse apropiate lui Sabin Ilieşi au declarat că acesta s-a predat Poliţiei, fiind dus în arest.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus, în 28 decembrie 2009, trimiterea în judecată a lui Sabin Ilieşi.

Potrivit unui comunicat al DNA din ianuarie 2010, Sabin Ilieşi, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad (suspendat din funcţie – n.r.), a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid ori a funcţiei de conducere în cadrul Universităţii, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Conform sursei citate, alături de Ilieşi au fost trimise în judecată şi Corina Moga, în calitate de şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, şi Alina Moga, fără ocupaţie, cumnata lui Corina Moga, pentru complicitate la trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Ioan Bătrâncea, cadru universitar, Florin Dumescu, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Dorel Vit şi Marin Burtică, cadre didactice universitare la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, pentru fals material în înscrisuri oficiale.

Conform rechizitoriului, în perioada octombrie – noiembrie 2005, când avea calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi a pretins faţă de o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare – Secţia Bistriţa-Năsăud şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi că, în schimbul sumei de 6.000 euro, pe care a primit-o în două tranşe, poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor menţionate să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. Înţelegerea ar fi fost intermediată de Corina Moga şi Alina Moga.

De asemenea, în cursul lunii iunie 2006, Ilieşi i-a spus unei alte persoane că are influenţă pe lângă şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud şi că, în schimbul sumei de 1.500 euro, va interveni pe lângă acesta pentru a o ajuta pe fiica persoanei respective să câştige concursul pentru ocuparea unui post de consilier juridic în cadrul acelei instituţii, se arăta în comunicat.

Conform sursei citate, în cursul lunii iunie 2007, Ilieşi l-a ajutat pe Bătrâncea să redacteze în fals două înscrisuri înregistrate la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, comunicându-i numele cadrelor didactice universitare care urmau să fie menţionate în aceste înscrisuri. Înscrisurile, tehnoredactate în fals de Ioan Bătrâncea, erau necesare pentru a se face dovada îndeplinirii de către Ilieşi a unuia dintre criteriile de evaluare impuse de legislaţia în vigoare la acea dată, pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar.

"Cunoscând că înscrisurile sunt falsificate, Florin Dumescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» din Arad, le-a semnat în calitate de preşedinte al comisiei de selecţie a granturilor, dându-le o aparenţă de legalitate. Unul dintre înscrisurile falsificate a fost semnat şi de inculpaţii Dorel Vit Dorel şi Marin Burtică, în cunoştinţă de cauză, dându-i o aparenţă de legalitate", se arăta în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii iunie 2007, Sabin Ilieşi a depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar cele două înscrisuri falsificate.

În perioada octombrie 2005 – iulie 2007, Ilieşi şi-a folosit influenţa şi autoritatea în relaţia cu instituţii publice de nivel judeţean (Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, Primăria municipiului Bistriţa), influenţă care rezulta din calitatea de preşedinte, deţinută consecutiv la nivelul organizaţiilor judeţene Bistriţa-Năsăud a două partide politice.

"Astfel, inculpatul a intervenit de mai multe ori pentru stoparea unor controale sau inspecţii fiscale ori pentru diminuarea prejudiciilor constatate (privind obligaţii fiscale neevidenţiate sau neachitate) la societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru angajarea unor cunoştinţe în cadrul unei instituţii publice prin «aranjarea» unui concurs, precum şi pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie", se mai arăta în comunicat.

Conform procurorilor, în calitate de prodecan la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Ilieşi şi-a folosit influenţa şi autoritatea în raporturile cu subordonaţii săi (cadre didactice, secretarele filialei Bistriţa a Facultăţii), intervenind de nenumărate ori pentru promovarea examenelor, mărirea ori acordarea notelor indicate şi pentru înscrierea la cursurile de masterat sau facultate a unor cursanţi, după începerea anului universitar, toate acestea în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii (obţinerea unor sume de bani, neplata obligaţiilor fiscale către stat, obţinerea unei autorizaţii de construire pe o suprafaţă mare de teren, obţinerea unui post de consilier juridic în mod nelegal, promovarea examenelor şi absolvirea în final a facultăţii cu obţinerea diplomei de licenţă ori obţinerea diplomei de masterat).

În aprilie 2013, Tribunalul Bistriţa-Năsăud l-a condamnat pe Sabin Ilieşi la patru ani şi jumătate de închisoare, sentinţa fiind atacată cu recurs.

De asemenea, la acea vreme, instanţa a mai decis să-l oblige pe Sabin Ilieşi să-i restituie 6.000 de euro unei martore care l-a denunţat, Elena Pudilic, şi încă 1.500 de euro altei martore, Lucia Victoria Drăgan. Prin aceeaşi sentinţă, el era obligat să plătească statului 5.300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnate la doi ani de închisoare cu suspendare Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud şi Alina Moga, cumnata acesteia, pentru complicitate la trafic de influenţă.

De asemenea, Ioan Bătrâncea, cadru universitar la Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Florin Dumescu, fost decan Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, a fost şi el condamnat la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, iar cadrul didactic Dorel Vit de la aceeaşi universitate arădeană a fost condamnat la zece luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Profesorul Marin Burtic de la aceeaşi universitate trebuia să achite, conform aceleiaşi sentinţe, o amendă penală de o mie de lei pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Şi ceilalţi condamnaţi din dosar urmau să achite statului 550 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Sabin Ilieşi a debutat în politică în PNL, unde a ocupat şi funcţia de lider judeţean al formaţiunii, după care a trecut la PLD.

El a fost consilier judeţean atât din partea PNL, cât şi a PDL, renunţând la funcţie după ce a fost numit director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Abdallah, suspendat șase etape pentru intrarea horror asupra lui Benzar

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal l-a suspendat șase etape pe atacantul Hakim Djamel Abdallah, de la Dinamo Bucureşti, pentru cartonaşul roşu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă