Hotฤrârea emisฤ de Guvernul Cioloศ referitoare la cumpฤrarea a patru nave militare nu reprezintฤ un contract semnat sau aprobat, ci stabileศte doar procedura de achiziศie, iar abrogarea ei nu se poate face pe argumentul cฤ ar fi nelegalฤ, au anunศat joi, într-o declaraศie de presฤ comunฤ, fostul premier Dacian Cioloศ ศi fostul ministru al Apฤrฤrii Mihnea Motoc.
Potrivit acestora, afirmaศiile fฤcute miercuri de Liviu Dragnea pe acest subiect sunt "fฤrฤ temei".
"Hotฤrârea de Guvern nu a fost ศi nici nu a intenศionat sฤ fie o decizie de achiziศie publicฤ privind cumpฤrarea unor nave militare marine. HG-ul respectiv nu reprezintฤ un contract semnat sau aprobat, ci stabileศte doar procedura care urma sฤ se desfฤศoare pentru achiziศia acestor nave militare marine", afirmฤ Cioloศ ศi Motoc.
În opinia acestora, iniศierea achiziศiei publice poate avea loc doar dupฤ aprobarea condiศiilor de achiziศie de cฤtre Parlamentul României.
"Urmând întru totul procedura stabilitฤ de lege, în mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul, cฤruia i-a solicitat aprobarea prin lege a condiศiilor de achiziศie a navelor militare marine respective. În absenศa unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea datฤ, nu a luat nicio decizie în privinศa negocierilor, tocmai pentru cฤ procedura legalฤ a avizฤrii de cฤtre Parlament nu era finalizatฤ", afirmฤ Cioloศ ศi Motoc.
"Actualul Guvern ศi Parlament pot oricând întrerupe negocierile pentru achiziศia unor nave militare din motive de oportunitate pe care doar ei le pot susศine ศi argumenta. Însฤ respingem categoric ideea cฤ o astfel de abrogare ar putea avea ca temei nerespectarea condiศiilor legale de adoptare a hotฤrârii de guvern respective. Prin anularea acestei proceduri de achiziศie, Guvernul actual trebuie sฤ-ศi asume ศi cฤ renunศฤ la construcศia unor nave militare în ศantierele navale din România, din Galaศi ศi Constanศa, unde lucreazฤ peste 25.000 de români ศi care asigurฤ în acelaศi timp un nivel de investiศii de peste 1,6 miliarde euro", spun cei doi.
Cioloศ ศi Motoc subliniazฤ ศi faptul cฤ actualul ministru al Apฤrฤrii Naศionale, Gabriel Leศ, a fost secretar de stat în cadrul aceluiaศi minister, responsabil cu înzestrarea Armatei, în perioada desfฤศurฤrii negocierilor.
"Programul strategic de înzestrare Corvetฤ multifuncศionalฤ a parcurs o procedurฤ de transparenศฤ decizionalฤ în materie de achiziศii fฤrฤ precedent în România (proiectul de HG a fost prezentat pe site), care a urmat cu rigurozitate toศi paศii impuศi de legile în vigoare", subliniazฤ declaraศia comunฤ a lui Cioloศ ศi Motoc.