11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFostul ministru Valerian Vreme, chemat la DNA, după ce președintele Iohannis a...

Fostul ministru Valerian Vreme, chemat la DNA, după ce președintele Iohannis a încuviințat cererea de urmărire penală. El este acuzat că ar fi prejudiciat statul român cu 11 milioane de lei

UPDATE 09.40: Fostul ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme a părăsit sediul DNA după aproximativ 20 de minute, unde i s-au prezentat acuzațiile într-un dosar legat de licențe Microsoft, informează Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a fost citat „pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile privind săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit".

Valerian Vreme nu a făcut declarații jurnaliștilor.


Fostul ministrul al Comunicaţiilor Valerian Vreme a ajuns, marţi dimineaţa, la sediul DNA, fiind citat de procurori după ce preşedintele Klaus Iohannis a încuviinţat cererea de urmărire penală. Potrivit procedurii, Vreme ar putea fi pus sub învinuire pentru abuz în serviciu, informează Mediafax.

„În perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli", precizează procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, acest lucru s-ar fi întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12 august 2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. Astfel, spun procurorii, statul ar fi fost prejudiciat cu peste 11 milioane de lei.

„Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.793,99 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", mai spune DNA.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, vineri, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Totodată, a fost înștiințat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 28 iulie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Vreme Valerian, fost ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută şi pedepsită de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal şi art. 309 Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 204/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Miercuri, procurorii DNA au cerut președintelui României, Klaus Iohannis, avizarea urmăririi penale a fostului ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Valerian Vreme, pentru abuz în serviciu, după ce ar fi încălcat legea privind achizițiile publice.

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Rusia a sărbătorit victoria asupra nazismului cu o paradă militară în Piața Roșie

Rusia a marcat victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin și-a reconfirmat...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Simona Bucura-Oprescu a discutat cu omologul spaniol despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă