17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul ministru rus al Apărării Anatoli Serdiukov, interogat într-un caz de corupţie

Fostul ministru rus al Apărării Anatoli Serdiukov, interogat într-un caz de corupţie

Fostul ministru rus al Apărării Anatoli Serdiukov a fost interogat, vineri, în cazul scandalului de corupţie cu fraude în valoare de 100 de milioane de euro, care a condus la demisia sa în noiembrie, anunţă Comitetul de anchetă, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Serdiukov a sosit într-o limuzină neagră de tip Mercedes cu geamuri fumurii la sediul Comitetului, unde a fost interogat timp de două ore şi jumătate.

“Anchetatorii i-au adresat lui Serdiukov mai multe întrebări în legătură cu deciziile privind vânzarea bunurilor imobiliare ale Ministerului Apărării”, informează Comitetul rus de anchetă într-un comunicat.

La această etapă, Serdiukov este interogat în calitate de martor în mai multe dosare de malpraxis referitoare la vânzarea bunurilor imobiliare, cu un prejudiciu total de patru milliarde de ruble (100 de millioane de euro), potrivit Comitetului.

“Este foarte probabil că statutul judiciar al lui Serdiukov va suferi modificări de-a lungul anchetei “, a afirmat Comitetul.

Potrivit aceleeaşi surse, fostul ministru a refuzat să răspundă la întrebări, argumentând că are dreptul garantat prin Constituţie de a nu depune mărturie împotriva propriei persoane. Serdiukov a transmis explicaţii în formă scrisă.

“Dacă fostul ministru insistă că nu este implicat în acest caz, ar fi logic să răspundă la întrebările anchetatorilor”, a menţionat Comitetul rus de anchetă.

Potrivit avocatului lui Serdiukov, Ghenrih Padva, fostul ministru “a depus mărturie în măsura în care a considerat el posibil” şi “nu există nici un motiv de a schimba statutul judiciar al acestuia”.

Pe 6 noiembrie, Vladimir Putin a anunţat demiterea ministrului în urma mai multor anchete deschise împotriva unei societăţi afiliate Ministerului, Obornoservis, pentru fraudă în cadrul vânzării de bunuri publice.

Potrivit anchetatorilor, anumiţi oficiali din cadrul Ministerului au ales bunuri imobiliare, au investit în aceste imobile sume uriaşe de bani publici, după care au organizat revânzare acestora la preţuri mult inferioare preţurilor pieţei, spre propriul profit.

De atunci, mai multe percheziţii au fost efectuate în vilele frecventate de Serdiukov şi unul dintre apropiaţii săi, o fostă şefă a departamentului imobiliar din cadrul Ministerului Apărării, Evgenia Vasilieva, care a fost inculpată pentru deturnare de fonduri.

Acest proces este cel mai răsunător din seria celor deschise în ultimele săptămâni în Rusia împotriva unor oficiali acuzaţi de corupţie, un rău care distruge ţara şi subminează încrederea populaţiei.

Întrebat, în noiembrie, asupra viitorului lui Serdiukov, Vladimir Putin a subliniat importanţa prezumţiei de nevinovăţie şi a observat că Rusia nu mai este ca “în 1937” şi că vremurile represiuniulor staliniste au trecut demult.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă