17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialFosta preşedintă a Braziliei, Dilma Roussef, a fost răzbunată. Cel care a...

Fosta preşedintă a Braziliei, Dilma Roussef, a fost răzbunată. Cel care a iniţiat căderea sa a fost şi el destituit

Iniţiatorul controversatei proceduri de destituire a fostei șefe a statului Dilma Rousseff, fostul președinte al Camerei Deputaților din Brazilia, Eduardo Cunha, a fost destituit de colegii săi parlamentari luni pentru că negase existența unor conturi bancare care îi aparțineau în străinătate, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

“Declar pierderea mandatului deputatului Eduardo Cunha pentru conduită incompatibilă cu mandatul parlamentar”, a anunțat adunarea printr-o sentință pronunțată după vot.

Sentința este fără drept de apel: 450 de voturi în favoarea destituirii, 10 împotrivă și nouă abțineri.

Acest deputat ultraconservator de 58 de ani este acuzat că și-ar fi “mințit” colegii, negând că era titularul unor conturi bancare secrete în străinătate, în fața unei comisii parlamentare care ancheta scandalul de corupție în jurul companiei petroliere publice Petrobras.

Ancheta judiciară a permis să se descopere că el era titularul cel puțin al unui cont bancar secret în Elveția spre care trimisese aproximativ 5 milioane de dolari de origine suspectă.

Acest Machiavelli brazilian, cu păr grizonant și costume italiene impecabile, declanșase în decembrie 2015 procedura de destituire împotriva Dilmei Rousseff ca represalii la votul deputaților din Partidul Muncitorilor (PT, de stânga) al acesteia pentru propria sa trimitere în fața Comisiei de etică a parlamentului.

Citeşte şi VIDEO+FOTO. Brazilia: Dilma Rousseff a fost destituită. Michel Temer este noul președinte

Personaj central al crizei politice braziliene, inamic declarat al fostei președinte de stânga, el a fost suspendat în 5 mai din atribuțiile sale de președinte al Adunării de către Tribunalul federal. Personalitate extrem de influentă, Cunha reunise în jurul său sectoarele cele mai conservatoare ale parlamentului și a încarnat aripa dură a Partidului Mișcării Democrate Braziliene (PMDB, de centru-dreapta) al actualului președinte Michel Temer, care i-a succedat în 31 august Dilmei Rousseff, destituită din funcție pentru cosmetizarea conturilor publice.

Cunha a utilizat timp de 11 luni numeroase subterfugii pentru a întârzia procedura care l-ar putea face să-și piardă mandatul.

Dilma Rousseff îi acuză pe Cunha și pe fostul său vicepreședinte Michel Temer că ar fi orchestrat o “lovitură de stat” parlamentară împotriva ei și continuă să își afirme nevinovăția.

Citeşte şi Dilma Rousseff constestă în justiție destituirea ei din funcția de președinte al Braziliei

 

Cele mai citite

Preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru acreditarea lui Sebastian Mitrache ca ambasador al României în Arabia Saudită

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acreditarea lui Sebastian Mitrache în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Arabiei...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

FCSB a rezolvat al doilea transfer al verii. Daniel Popa, noul atacant al campioanei

După ce l-a adus liber de contract pe fundașul lateral David Kiki, ultima dată la Farul, FCSB a rezolvat al doilea transfer al verii....
Ultima oră
Pe aceeași temă