11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFocare de gripa aviara in 16 localitati

Focare de gripa aviara in 16 localitati

Institutul de Diagnoza pentru Sanatate Animala a depistat virusul H5 la probe de pasari domestice moarte provenite din satul Tonea, comuna Modelu, judetul Calarasi.

Probele proveneau din doua gospodarii izolate din sat. S-au instituit masuri de carantina in satul Tonea si a demarat eutanasierea pasarilor in gospodariile unde a fost depistat virusul gripei aviare si in gospodariile vecine. Va urma dezinfectia curtilor. Se vor plati si despagubiri catre cetatenii care isi pierd pasarile. Comandamentul Central Antiepizootic confirma, de asemenea, suspiciunea de gripa aviara in localitatea Odaile din judetul Buzau. Masurile care se vor aplica sunt aceleasi. Pana la aceasta ora, focare de gripa aviara s-au inregistrat in 16 localitati din judetele Tulcea, Braila, Buzau si Calarasi.
In aceste conditii, Comandamentul Central Antiepizootic a decis, in urma sedintei din data de 14.12.2005, interzicerea transportului pasarilor in mijloacele de transport in comun in judetele unde a fost depistat virusul gripei aviare, tinand cont de faptul ca se apropie sarbatorile de iarna. De asemenea, in judetele Calarasi, Ialomita, Buzau si Vaslui va fi interzisa vanatoarea la toate speciile. Urmare a recomandarilor Comandamentelor judetene antiepizootice, in satul Braesti, in satul Valea Fantanii din comuna Odaile (judetul Buzau) si in comuna Tataru din judetul Braila vor fi ucise toate pasarile.
In judetul Calarasi, in comuna Modelu se vor instala doua filtre de dezinfectie – unul spre Calarasi, iar celalalt spre Fetesti. Persoanele care locuiesc in comuna Modelu si lucreaza la Avicola Calarasi si Avicola Rusetu nu vor mai intra in unitati in aceasta perioada.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă