31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialFMI atrage atenţia asupra vulnerabilităţii sistemului financiar din China

FMI atrage atenţia asupra vulnerabilităţii sistemului financiar din China

Sistemul financiar din China este expus datoriilor neperformante, unui boom al creditelor nereglementate şi prăbuşirii preţurilor în sectorul imobiliar, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional, solicitând aplicarea unor reforme de mare amploare, scrie Agerpres.

În primul său raport consacrat evaluării sistemului financiar al celei de-a doua economii mondiale, FMI avertizează că interferenţa ‘semnificativă’ a guvernului în activitatea băncilor afectează aplicarea în practică a mecanismelor de piaţă şi buna guvernare.

Rapida creştere a împrumuturilor după declanşarea crizei financiare mondiale, în 2008, a provocat o îndatorare masivă a numeroaselor societăţi şi administraţii locale ce ar putea deveni insolvabile în cazul în care creşterea va continua să se încetinească, iar preţurile din sectorul imobiliar să se reducă, consideră FMI.

Cu toate că sectorul financiar rămâne pentru moment ‘robust în ansamblul său’, o alocare necorespunzătoare a creditelor şi alte slăbiciuni trebuie corectate, potrivit lui Jonathan Fiechter, director adjunct al Departamentului Pieţe de capital şi monetar din FMI.

‘În timp ce structura existentă permite economisirea şi un nivel ridicat al lichidităţilor, ea creează, de asemenea, riscul unei proaste alocări a capitalului şi apariţia buleleor’, mai ales în sectorul imobiliar, potrivit lui Fiechter care a condus echipa care s-a ocupat de programul de evaluare a sistemului financiar chinez.

China este una din cele 25 de ‘ţări cu importanţă sistemică’ care şi-a dat acordul pentru evaluări obligatorii cel puţin o dată la cinci ani, subliniază FMI, care publică o listă cu 29 de recomandări privind modalitatea în care ţara îşi poate ameliora sistemul financiar.

Cele mai citite

Cele nouă puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează SIPRI

Cele nouă țări recunoscute ca fiind puteri nucleare își dezvoltă arsenalul, avertizează Institutul Internațional de la Stockholm pentru Cercetări în domeniul Păcii (Stockholm International...

Scoicile şi rapanele din Marea Neagră sunt sigure pentru consumul uman

Inspectorii sanitar-veterinari din Constanța au anunţat că poate fi reluată recoltarea de moluște vii din Marea Neagră. Decizia vine după ce timp de 10 zile,...

Rusia – Ucraina, ziua 845. “Vom fi alături de Ucraina până când va învinge”, anunță președintele SUA, Joe Biden

"Vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război", a anunțat președintele SUA, Joe Biden, în contextul conferinței de pace care...
Ultima oră
Pe aceeași temă