20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFMI a aprobat Ucrainei un program de finanţare de 17,5 miliarde de...

FMI a aprobat Ucrainei un program de finanţare de 17,5 miliarde de dolari

Fondul Monetar Internaţional a aprobat, miercuri, Ucrainei un program de finanţare, în valoare de 17,5 miliarde de dolari, pe termen de patru ani, pentru a ajuta ţara să nu intre în incapacitate de plată, pe fondul conflictului cu rebelii pro-ruşi, relatează Mediafax.

“Programul actual oferă fonduri mai mari, mai mult timp, mai multă flexibilitate şi termeni mai avantajoşi pentru Ucraina. Programul este ambiţios şi implică riscuri, în special legate de conflictul din estul ţării”, a declarat directoarea generală a FMI, Christine Lagarde.

Board-ul FMI, care reprezintă cele 188 de state membre, a aprobat programul, a declarat Christine Lagarde, într-un comunicat, conform Bloomberg.

Ajutorul face parte dintr-un program mai amplu de 40 de miliarde de dolari, care ar trebui să includă sprijin din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene şi economii de 15 miliarde de dolari care trebuie negociate cu deţinătorii de obligaţiuni ale statului ucrainean.

Guvernul de la Kiev anticipează că economia s-ar putea contracta în acest an cu până la 11,9%, din cauza conflictului din estul ţării care efectează industria ucraineană.

Noul program cu FMI înlocuieşte programul pe doi ani convenit în aprilie anul trecut, evaluat la acea dată la 17 miliarde de dolari. Guvernul de la Kiev a accesat 27% din fondurile disponibile.

Aprobarea programului permite Ucrainei să înceapă negocierile cu deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale, care, potrivit ministrului de Finanţe Natalie Jaresko, poate aduce ţării economii de 15 miliarde de dolari.

Cele mai citite

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă