10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFitch a coborât ratingul Greciei de la "B+" la "CCC", cel mai...

Fitch a coborât ratingul Greciei de la “B+” la “CCC”, cel mai mic nivel de pe glob

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât cu trei trepte ratingul Greciei, de la “B+” la “CCC”, cel mai mic nivel acordat vreunei ţări de pe glob, apreciind că falimentul ţării reprezintă o “posibilitate reală”, relatează Bloomberg, citat de NewsIn.

Retrogradarea operată de Fitch reflectă “absenţa unui nou program, finanţat în întregime şi credibil” al Fondului Monetar Internaţional şi al Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al agenţiei, precum şi “amplificarea incertitudinilor privind rolul creditorilor privaţi în orice viitoare finanţare, ca şi degradarea perspectivei macroenomice a Greciei”.

Fitch este a treia agenţie de evaluare care coboară ratingul Greciei – pe baza îngrijorărilor privind negocierile unui nou ajutor financiar şi pierderile investitorilor – după Moody’s, care a stabilit, pe 1 iunie, ratingul Caa1 pentru Grecia şi Standard & Poor’s, care a retrogradat ţara, pe 13 iunie, la nivelul CCC.

Fondul Monetar Internaţional a aprobat săptămâna trecută deblocarea ultimei tranşe, în valoare de trei miliarde de euro, din împrumutul contractat de Grecia anul trecut.

Grecia s-a împrumutat în 2010 de la FMI şi Uniunea Europeană cu 110 miliarde de euro pentru a evita intrarea în faliment.

Ultima tranşă din împrumut – crucială pentru Atena – a stat sub semnul îndoielii până când Parlamentul grec nu a adoptat – cu emoţii şi în condiţiile revoltelor de stradă – un nou pachet de măsuri de austeritate.

FMI a transmis că Grecia a continuat să facă “unele progrese” introducând reforme economice. Fondul şi-a exprimat încrederea că Grecia ar putea reveni la creştere pozitivă în primul semestru al anului viitor.

“Programul de salvare dă rezultate importante: deficitul fiscal se reduce, economia se reechilibrează, iar competitivitatea se îmbunătăţeşte treptat”, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, într-un comunicat. “Totuşi, cum multe reforme structurale importante rămân încă de implementat, persistă provocări politice semnificative”, a avertizat Lagarde.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă