19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialFirme de renume din SUA şi Europa, înşelate de câţiva români şi...

Firme de renume din SUA şi Europa, înşelate de câţiva români şi israelieni

Două persoane au fost reţinute, joi, pentru „înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave” şi „spălare a banilor” şi „uz de fals”, după ce s-a demonstart că au înşelat mai multe societăţi comerciale de renume din SUA şi Europa. Printre societăţile păcălite de români se află şi Erickson, potrivit unor surse apropiate anchetei. Alte trei persoane sunt cercetate în acest caz.

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor din cadrul IGPR şi procurorii de la Parchetul Capitalei au făcut, joi dimineaţă, şase percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale implicate în activitatea infracţională.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada octombrie 2012 – iulie 2013, suspecţii au indus în eroare şi au prejudiciat mai multe societăţi comerciale din străinătate (SUA, BULGARIA, SUEDIA, FRANŢA, BELGIA etc.) cu suma totală de aproximativ 4.000.000 euro (estimat până la acest moment), practicând următoarele moduri de operare:

1. suspecţii s-au recomandat în mod mincinos faţă de reprezentanţii părţilor vătămate străine, ca fiind patroni/proprietari ai companiilor care deţineau controlul activităţii comerciale şi financiare asupra părţilor vătămate, solicitându-le – prin folosirea unor documente false (facturi, contracte etc.) – virarea unor sume importante de bani în conturile unor societăţi comerciale înfiinţate în România de către suspecţi în acest scop, cu motivarea „efectuării unor investiţii”.

2. suspecţii şi-au înfiinţat în România mai multe societăţi comerciale cu denumiri similare celor aparţinând părţilor vătămate, contactând clienţii părţilor vătămate, încunoştinţându-i de „schimbarea contului bancar al părţilor vătămate” şi solicitându-le acestora se vireze în conturile indicate aparţinând societăţilor comerciale nou-înfiinţate din România, sumele datorate în realitate părţilor vătămate.

O parte din sumele însuşite în mod fraudulos au fost transferate în conturile unor societăţi comerciale din străinătate de tip „off-shore” şi redirecţionate ulterior în conturile unor persoane fizice şi juridice din Israel.

Administrarea probatoriului s-a realizat împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Fraudelor şi ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Cele mai citite

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

STB, despre un accident produs astăzi, în care a fost implicat un tramvai

Un autoturism a virat, fără să se asigure, pe Șoseaua Ștefan cel Mare/Calea Floreasca din Capitală, sens Banu Manta, în fața unui tramvai din...
Ultima oră
Pe aceeași temă