22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialTsipras acceptă propunerile creditorilor internaționali. Oficiali UE: Noile propuneri de reformă ale...

Tsipras acceptă propunerile creditorilor internaționali. Oficiali UE: Noile propuneri de reformă ale Greciei sunt insuficiente

UPDATE: Noile propuneri ale Greciei pentru reforme şi reducerea cheltuieilor bugetare, în schimbul unui nou program de ajutor, nu îndeplinesc solicitările creditorilor, au declarat miercuri oficiali europeni, citaţi de Wall Street Journal.

*******

Premierul grec, Alexis Tsipras, acceptă măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali cu doar câteva schimbări minore, potrivit unei scrisori trimise de acesta marţi noaptea și obţinută de Financial Times.

Scrisoarea de două pagini, trimisă şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, dezvoltă solicitarea surpinzătoare de marţi, de prelungire a programului de susţinere care a expirat şi de acordare a unuia nou, în valoare de 29,1 miliarde de euro.

În scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat.

În domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani să înceapă din octombrie şi nu imediat. El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decât au propus aceştia, până în decembrie 2019.

“Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie”, a scris Tsipras.

Citește și: Falimentele Greciei

Informaţiile referitoare la scrisoare au dus la creşterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 1,07%.

Decizia premierului vine după ce Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plată, în contextul în care nu a putut plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI). 

Citește și: Grecia a intrat în incapacitate de plată. Pasul următor al Eurogrupului

Liderii Eurogrup s-au reunit din nou, miercuri dimineaţă, pentru a analiza situaţia de criză. 

Totuși, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atenţia că instituţiile financiare internaţionale – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică.

Citește și: Termen-limită pentru Grecia. Juncker, ofertă de ultimă oră pentru Tsipras. Ministrul grec de Finanțe: Grecia NU poate plăti datoria

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii țării.

 

 

 

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă