31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialFilmul prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova

Filmul prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova

Ministerul de Interne român a transmis, joi după-amiază, ca la nivelul instituției este activată clula de criză, în cazul accidentului aviatic din republica Moldova în care a fost implicat un elicopter SMURD din Iași. Ministrul Petre Tobă a decis ca polițiști români să meargă în R.Moldova pentru a sprijini ancheta.Secretarul de stat Raed Arafat pleacă la locul accidentului.

 O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară.

Ce s-a întâmplat cu elicopterul SMURD care a plecat în R. Moldova să salveze vieți

La ora 09.55 aeronava a decolat de la Iași cu direcția Vulcănești, republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00.

La ora 11.30 elicopterul a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani cu bronhopneumonie, pe care a transportat-o la Chișinău. După predarea pacientei, elicopterul alimentează și decolează din nou, în jurul orelor 13.10 către Cahul într-o misiune aero-medicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular cerebral.

Înainte să ajungă la pacient a avut loc accidentul.

În jurul orei 14.23, Autoritatea Aeronautică din republica Moldova a informat Centrul Operațional de la Unitatea Specială de Aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu  elicopterul SMURD care opera pe raza R..Moldova, în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență

La nivelul MAI a fost convocată imediat o celulă de criză pentru gestionarea situației.

În jurul orei 15.00 MAI a primit confirmarea de la forțele ajunse la fața locului într-o regiune împădurită din zona localității Haragăș din raionul Cantemir din Republica Moldova că a fost găsită epava elicopterului, iar cele patru persoane aflate la bord sunt decedate.

După confirmarea accidentului aviatic, ministrul Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean, Alexandu Jizdan, care în discuția telefonică a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului.

Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din R. Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetarea împrfejurărilor acestui accident aviatic.

Totodată i-a informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca secretarul de stat Raed Arafat să se deplaseze în Republica Moldova.

Aeronava este de tip EC-135 cu nr de înmatriculare 347 fabricat în august 2014 și a cărui ultimă inspecție periodică a avut loc în februarie 2016.

La bordul eronavei se aflau patru persoane: pilot, copilot, medic și asistent medical.

Medicul avea o experiență de 5 ani pe elicopterul SMURD iar asistenul medical 11 ani. Pilotul avea o experiență pe elicopter de 4.181 de ore de zbor iar copilotul de 1.480 de ore.

Celula de criză convocată la MAI rămâne în continuare activată și în legătură cu autoritățile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic.

Cercetarea la fața locului este coordonată de Procuroriul General Interimar și adjunctul șefului Poliției Națonale din republica Moldova.

Structurile MAI desfășoară procedura de anunțare a familiilor celor patru membri ai echipajului. Pentru anunțarea familiilor sunt formatre echipe de psihologi și polițiști de la IPJ Iași.

S-a luat decizia ca toate aeronavele E-135 ră rămână la sol.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă