14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFilmul exploziei de la Bacau, relatat de o supravietuitoare

Filmul exploziei de la Bacau, relatat de o supravietuitoare

Sarbatorirea absolvirii Facultatii de Politie, alaturi de un grup de 11 prieteni, s-a incheiat tragic pentru Stefan Florea, in varsta de 23 de ani, ca urmare a exploziei accidentale a unui proiectil din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In urma accidentului produs in dimineata zilei de sambata, la Cabana Tulburea-Ciobanus, din judetul Bacau, au mai fost raniti grav alti patru tineri avand varste cuprinse intre 18 si 19 ani. Acestia au fost transportati cu elicopterul la clinici din Bucuresti, Iasi si Targu Mures.

Cristina Dovan, din Caracal, supravietuitoare a exploziei, a povestit, pentru Rompres, tragica intamplare:

"Dupa ce servisem micul dejun si cafeaua, ne instalasem toti la plaja pe o pajiste din preajma cabanei. La un moment dat a aparut Bogdan Pricopie, 19 ani, ducand in mana un proiectil pe care ne indemna sa-l vedem. Speriati, unii dintre noi au sarit de pe paturi cand acesta se afla la vreo 3-4 metri de noi. I-am strigat toti sa lase proiectilul din mana, s-a emotionat probabil de strigatele noastre, s-a impiedicat putin si l-a scapat din mana. In clipa urmatoare s-a produs o explozie si l-am vazut pe Stefan Florea, cel care ne invitase la petrecere, cu fata si corpul distrus de schijele proiectilului. Eram doar la 20-30 de centimetri de el. Eu am fost lovita doar la picior, dar cativa din colegii de-ai mei, care se ridicasera in picioare – Constantin Boscan, Oana Haraba – au fost raniti mai grav la fata. De asemenea, a fost lovit tare la picior, pierzandu-si laba piciorului drept, si cel care adusese bomba, Bogdan Pricopie, dar viata sa se pare ca nu este in pericol. Dupa aceea, nu mai stiu aproape nimic din ce s-a intamplat. Imi raman in minte doar tipetele celor cu care incercam sa sarbatorim un moment fericit, transformat intr-unul tragic."

Bogdan Pricopie, tanarul care a gasit proiectilul si a incercat sa-l arate colegilor sai de petrecere, a fost transportat cu un elicopter SMURD la o clinica din Bucuresti, Oana Haraba, cu pometii tumefiati de schije, a fost dusa la randul sau cu un elicopter SMURD la Iasi, iar Constantin Boscan a plecat, tot cu un elicopter SMURD, catre o clinica din Targu Mures. Cristina Dovan a ramas sub ingrijirea medicilor din Moinesti.

Alti patru tineri, dupa ce au primit ingrijiri medicale pentru rani mai usoare la Moinesti si Comanesti, au fost externati in cursul acestei dupa-amieze.

Acesta este primul caz, in ultimii zece ani, in care o persoana isi pierde viata ca urmare a descoperirii accidentale de bombe, proiectile sau cartuse provenind din cele doua razboaie mondiale, purtate cu intensitate si in zona Trotusului din judetul Bacau.

Numai in acest an au fost semnalate de populatie zece asemenea materiale explozive, recoltate de specialisti pirotehnisti si apoi distruse prin explozii controlate.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă