11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFilmele horror au propriul „cinema“: cetatea Biertan

Filmele horror au propriul „cinema“: cetatea Biertan

 

Șase lungmetraje, semnate de regizori aflați la început de drum vor concura în acest an pentru trofeul celei de-a treia ediții a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină“, care are loc la Biertan în perioada 23-27 iulie.

Juriul format din Artur Brzozowski (reprezentând Fantasy FilmFest – Germania), Tom Lukaszewicz (co-director Black Bear Filmfest – Polonia) și Mihai Chirilov (director artistic TIFF) va alege câștigătorul dintre următoarele titluri:

„Noaptea cometei“ (SUA, 2013) – opt prieteni se întâlnesc pentru o cină „buñueliană” în seara în care o cometă se apropie îngrijorător de Los Angeles; orice cuvânt în plus despre debutul low-budget și semi-improvizat al lui James Ward Byrkit ar distruge plăcerea și spaimele vizionării.

„De frică“ (Marea Britanie, 2013) – doi puști sunt hăituiți pe o șosea din Irlanda rurală; Jeremy Lovering, veteran într-ale televiziunii britanice (Sherlock, MI-5) debutează pe marele ecran cu un chiller atmosferic ce implică o mașină, două (hai, trei) personaje și un drum fără ieșire. Premiera mondială a avut loc la Sundance 2013.

„Pe urmele tale“ (SUA, 2014) – metaforă deloc subtilă, dar teribil de pertinentă a propos de bolile cu transmitere sexuală; filmul lui David Robert Mitchell i-a fascinat, dar și înspăimântat pe criticii și spectatorii de la Cannes, unde a rulat în premieră mondială în cadrul secțiunii Semaine de la critique. Înainte de Biertan, filmul s-a mai văzut doar la Karlovy Vary.

„Somn adânc“ (Argentina, 2013) – un ucigaș cu mănuși de piele, o prostituată asasinată, un accident macabru, culori ultra-saturate, muzică a la Moriconne, mult sânge și dialoguri puține; un giallo în cel mai pulp stil șaptezecist, scris, regizat, jucat, montat, filmat și compus de debutantul (!) Luciano Onetti. Premieră mondială Sitges 2013.

„Vară însângerată“ (SUA, 2014) – un individ slinos, indolent și mai degrabă plictisitor e mușcat de un vampir și se transformă într-un soi de sex-machine; șarja ultra low-budget a turco-yankeului Onur Tukel se comportă de parcă Woody Allen s-ar fi apucat de un remake la True Blood. Filmul s-a lansat la Tribeca, în aprilie.

„Tribulațiile unor vampiri moderni“ (Noua Zeelandă, 2014) – Vladislav (Jemaine Clement), Viago (Taika Waititi) și Deacon (Jonathan Brugh) sunt vampiri cu ștate vechi, împart un apartament din Wellington și acceptă încântați/însetați să fie filmați pentru un documentar de televiziune. Mockumentarul absurd/delirant co-regizat de Waititi și Clement (Flight of the Conchords) a avut premiera mondială la Sundance 2014.

„Taika Waititi“ (nominalizat la Oscar în 2005 cu scurtmetrajul Two Cars, One Night și autor al comediei-cult Eagle vs. Shark) și Jemaine Clement (pe care l-ați mai văzut în Men in Black 3 și l-ați auzit în animația Rio) sunt invitații speciali Lună Plină 2014 și vor fi la Biertan pe toată durata festivalului.

Pe lângă secțiunea competitivă de lungmetraj, festivalul propune din nou un calup de filme scurte horror și fantastice difuzate în premieră în România.

Evenimente conexe

În afara competițiilor de lung și scurtmetraj și a secțiunilor paralele, cea de-a 3-a ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „LUNĂ PLINĂ” a pregătit o serie de evenimente speciale. Focus România cuprinde șapte scurtmetraje din ultimii doi ani care arată interesul tot mai mare acordat de noua generație cinema-ului horror: „12 minute“ (regia Nicolae Constantin Tănase), „Lumină firavă“ (regia Florina Dumitrache), Retur (regia Emanuel Pârvu), „Omnivor“(regia Laurențiu Răducanu), „Dispăruții“ (regia Ion Bădescu), „Kazimir“ (regia Dorian Boguță), „Bad Penny“ (regia Andrei Crețulescu). Filmele vor fi proiectate în prezența regizorilor.

În perioada 25-27 iulie, programul de educaţie cinematografică „Educatiff Fantastic“ revine la Biertan cu filme fantastice pentru copii şi ateliere de animaţie. Fiecare copil merită o experienţă cinematografică!

Expoziția „Sinboy & Bony Present: Morbid Obsessions, Demonic Possessions“ vă invită să pășiți pe porţile infernului într-o lume subterană în care sunt celebrate straniul, ciudatul şi monstruosul. Veți descoperi astfel doi artişti formaţi în cultura underground prin graffiti, benzi desenate, instalaţii, punk şi metal.

În fiecare zi de joi până sâmbătă, în Piața Centrală și în Camping, vor avea loc Atelierele Fantastice „Lună Plină“ (care implică monștri, păpuși voodoo și multe efecte speciale), dublate de un program nou-nouț intitulat „Funny Games“ implică de la jocurile tradiționale ca volei, badminton, pistoale cu apă etc. la unele mai adaptate temei festivalului: vânătoarea de fantome, sculptură în pepeni, tunelul groazei și altele.

Cei care doresc să contribuie la proiectul „Biblioteca fantastică de la Biertan“ sunt așteptați la festival cu câte un volum de proză SF, horror, policier, fantastic sau cu o casetă video originală sau înregistrată cu un film de gen.

După miezul nopții, terasa „La Țăruș” devine zilnic gazda petrecerilor „Lună Plină soundtrack-uri de filme horror și multe alte muzici de băgat oamenii pașnici în sperieți.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă