12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialFilierele de reţete falsificate, vânate de procurori

Filierele de reţete falsificate, vânate de procurori

O sută de poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au efectuat 26 de percheziţii domiciliare la farmacişti şi medici, dar şi la zeci de farmacii şi cabinete medicale, în căutarea probelor pentru decontările unor reţete falsificate.

„La percheziţii au participat aproape 100 de poliţişti de la Investigaţii Criminale şi de la Secţiile de poliţie din mediul rural şi urban. Au fost vizate farmacii, cabinete medicale şi locuinţe ale medicilor atât din oraş, cât şi din judeţ”, a declarat scms Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi. „Percheziţiile s-au făcut într-o cauză în care Parchetul face cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, delapidare fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere pentru săvârşirea unor infracţiuni”, a declarat procurorul Violeta Păun, care a mai precizat că descinderile vizează eliberarea unor reţete medicale pe numele unor persoane care nu au beneficiat de medicamentele prescrise.

Procurorii aveau informaţii despre existenţa unor filiere de decontare a reţetelor falsificate încă din 2010. Atunci, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi s-a autosesizat în acest caz. Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii şi poliţiştii anchetează mai multe cazuri în care au fost decontate reţete în valoare totală de 300.000 lei, eliberate pe numele unor persoane decedate. În urma descinderilor nu a fost efectuată nicio reţinere. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Colegiului Farmaciştilor şi Colegiului Medicilor au declarat că nu ştiu nimic despre situaţii precum cele anchetate de procurori.

Un caz muşamalizat

Existenţa unor filiere de decon­tare a reţetelor falsificate nu e o noutate la Galaţi. În urma unor dezvăluiri ale „României libere” din noiembrie 2003, la Galaţi a mai existat un scandal al reţetelor falsificate, dar cazul a fost muşamalizat. Atunci au fost descoperite mai multe reţete pentru tratamente cu „Remi­cade”, în valoare de 57 milioane de lei vechi fiecare, aprobate la plată de către CJAS Galaţi, cazuri în care de fapt pacienţilor li se dădeau medicamente oferite gratuit de firma distribuitoare. În cadrul grilei de tratament ce funcţiona la vremea aceea, tratamentul se făcea în primele 3 luni cu medicamente oferite gratuit de firmă, iar în următoarele 3 luni prin eliberarea unor reţete gratuite, decontate de CJAS.

Au mai fost descoperite reţete despre care pacienţii nu aveau habar că ar fi fost eliberate pe numele lor, declarând că nici ei, nici alţi membri ai familiei nu fuseseră vreodată la CJAS pentru aprobări şi nici la farmacia Pharmaest din Galaţi, unde figura că ar fi fost eliberate medicamentele. Pe una dintre aceste reţete figurau mai multe date false, de la numărul şi seria cărţii de identitate a pacientei, la adresa acesteia pe strada Domnească nr. 419, în condiţiile în care strada respectivă are doar vreo 200 de numere de adresă iar pacienta locuia în altă zonă a Galaţiului. În alte trei cazuri, fuseseră eliberate reţete false pe numele unor minori care nu fuseseră consultaţi niciodată de medicii respectivi. Cazurile prezentate de „România liberă” au făcut obiectul unei anchete administrative a Direcţiei de Audit din CNAS. IPJ Galaţi a ridicat de la CJAS mai multe documente, iar Corpul de Control al primului ministru Adrian Năstase, condus la vremea aceea de Victor Ponta, a deschis propria anchetă. În pofida acestei avalanşe de anchete, cazul a fost muşamalizat.  Text Box:

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă