17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFiliera Voicu, după gratii

Filiera Voicu, după gratii

Cazul „Voicu” evoluează spectaculos: judecătorul Florin Costiniu, magistrat la ICCJ, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost reţinuţi ieri, pentru 24 de ore, de procurorii anticorupţie. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi cumpărare de trafic de influenţă în acelaşi dosar în care a fost trimis recent după gratii şi senatorul PSD Cătălin Voicu. Evenimentul de ieri reprezintă o premieră pentru justiţia română, magistratul Florin Costiniu fiind primul şef de secţie (cea Civilă) din cadrul ICCJ trimis în arest preventiv. Nici situaţia lui Locic şi Căşuneanu nu este mai prejos. În ultimii 20 de ani, au existat foarte puţine exemple de personaje de calibrul celor doi reţinute de procurori. Presa a dezvăluit legăturile acestora cu politicieni sau foşti ofiţeri de informaţii, precum şi apetitul lui Costel Căşuneanu pentru afacerile cu statul.

 

Scoşi cu cătuşe la mâini

Ieri, la sediul DNA, primul sosit a fost omul de afaceri băcăuan Costel Căşuneanu, supranumit şi „regele asfaltului”. Acesta a ajuns la audieri în jurul orei 10.00, dar, spun sursele RL, a refuzat şi de această dată să dea declaraţii. După aproape şase ore, Căşuneanu a fost scos cu cătuşe, împreună cu judecătorul Florin Costiniu, ambii fiind duşi în arestul de la Cercetări Penale. Sursele RL susţin că doar Costiniu a dat declaraţii scrise. Judecătorul a fost însoţit la DNA de soţia sa, Viorica Costiniu, preşedinta de onoare a Asociaţiei Magistraţilor din România.
Marius Locic, în schimb, a sosit la DNA cu o jumătate de oră mai devreme decât era aşteptat. Locic a venit însă singur, fără apărătorul său, Costel Nedelcu, pe motiv că acesta din urmă lipsea din ţară. Omul de afaceri a încercat să profite de situaţie şi a solicitat amânarea audierilor până când apărătorul va fi disponibil. Procurorii au respins cererea şi au continuat procedurile cu un avocat din oficiu. De altfel, spun sursele RL, „din practica CEDO reiese foarte clar că judecătorii europeni nu disting între avocatul ales şi cel din oficiu. Magistraţii de la Strasbourg spun că acuzatul trebuie să beneficieze de asistenţă juridică”. Ordonanţele de reţinere emise pe numele celor trei expiră astăzi. Tot azi, Curtea Supremă judecă şi cererea senatorului PSD Cătălin Voicu de eliberare provizorie sub control judiciar. Dacă s-ar admite această cerere, Voicu ar fi anchetat în libertate, dar i s-ar impune anumite interdicţii, situaţie în care acesta s-a mai aflat la sfârşitul anului trecut, în decembrie.

Traficanţi de influenţă

Costel Căşuneanu este acuzat de procurori că i-ar fi dat lui Cătălin Voicu 260.000 euro pentru ca acesta să intervină la Curtea Supremă în aşa fel încât firma omului de afaceri băcăuan să câştige un proces. Potrivit anchetatorilor, omul la care a apelat Voicu este judecătorul Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei Civile de la ICCJ. În ceea ce-l priveşte pe Marius Locic, acesta este acuzat că i-a dat lui Cătălin Voicu 119.000 lei pentru ca senatorul PSD să-i „aranjeze” un dosar penal deschis la Poliţia Capitalei.

Costel Căşuneanu
Considerat un apropiat al PDL şi al lui Traian Băsescu, acesta este perceput ca membru al cercului de „asfaltatori de la Golden Blitz”. A fost apropiat şi de PSD.

Marius Locic
Prieten şi partener de afaceri cu Gigi Becali. Presa a aratat că Locic este prieten şi cu Marian Iancu, cel care i-a vândut cotidianul Atac.

Florin Costiniu
Este căsătorit cu Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă