11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFestivalul de Pastoralism din Bergamo “Flori de ie”, expoziție de costume...

Festivalul de Pastoralism din Bergamo “Flori de ie”, expoziție de costume populare

Festivalul de pastoralism din Bergamo, organizat de Asociatia Terre d’Alpe, se încheie cu o zi dedicată României.

 

Festivalul se află la a patra ediție și se desfășoară în Città Alta, partea veche a orașului Bergamo. Zidurile de care este înconjurată cetatea au intrat în vara aceasta în patrimoniul UNESCO. Bergamo este supranumit “orașul celor o mie” datorită numărului mare de voluntari care au luat parte la expediția celor “o mie” condusă de Giuseppe Garibaldi, cunoscut episod legat de unitatea națională a Italiei.

Festivalul de pastoralism din Bergamo colaborează cu Centrul de Studii Valle Imagna, situat în Prealpii Provinciei Bergamo. Studiile despre pastoralism au început cu ani în urmă cu obiectivul de a prezerva ultimele tradiții ale transhumanței și datinile “bergaminilor”. Corespondentul termenului “bergamino” este pastor sau cioban, la noi.

Mutarea de la munte la șes și invers, datinile străvechi în legătură cu mulsul animalelor, pregătirea laptelui, a brânzei și toate procesele naturale legate de cotidianitatea păstorilor, sunt puse în evidență de această inițiativă care a început pe 28 octombrie și se încheie pe 18 noiembrie, zi dedicată României.

Romania, între prezent și viitor. Eveniment de cooperare italo-română

 

Pe 18 noiembrie, ziua dedicată României se deschide cu documentar “Descoperă România”, realizat de Agerpres. Evenimentul cuprinde și prezentarea de către Cristina Chiriac a proiectului inițiat de ea, “Flori de ie”, o expoziție de costume populare din această colecție “Flori de ie” și expoziția fotografului Dorin Mihai. Totul va fi condimentat cu un meniu românesc intitulat “Muntenia”, având în vedere că bucătarii voluntari vin din zona de Sud a României, de la Videle. În acest context se vor pune în mișcare o serie de studii comparate între viața la țară din zona Bergamo și viața satului de la noi.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă