13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFermele de porci din Cluj, amenintate cu inchiderea dupa aderare

Fermele de porci din Cluj, amenintate cu inchiderea dupa aderare

Fermele de porci din Cluj risca sa fie inchise de la 1 ianuarie 2007. In judet exista opt astfel de unitati din care doar trei au autorizatie de functionare, dar chiar si acestea au probleme. Si asta, deoarece firmele incalca reglementarile legale in domeniu, astfel ca in urma unor controale efectuate de catre Directia Sanitar-Veterinara si Garda Financiara au primit amenzi cuprinse intre 1.000 RON si 35.000 RON.
Alte doua societati care detineau ferme de porcine sunt in lichidare, iar altele trei au depus documentatia pentru autorizare. Unitatile care asteapta autorizarea apartin Penitenciarului Gherla, Statiunii Didactice de Cercetare Turda si Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca.
Dintre fermele aflate in lichidare problemele cele mai grave sunt la Agroflip Bontida, care functioneaza in ilegalitate din luna mai a acestui an.
Autoritatile locale au amendat societatea de trei ori cu suma totala de 6.600 RON, dar aceasta isi continua activitatea deoarece animalele existente acolo trebuie hranite si valorificate.
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare au interzis reproducerea si repopularea si considera ca ferma este un focar de infectie care poate afecta comunitatea.
In judetul Cluj, cresterea porcilor este afectata si de pesta porcina, o boala infectioasa care afecteaza animalele, dar nu se transmite la om. O serie de targuri au fost inchise pentru a preveni raspandirea bolii.
Legislatia in vigoare interzice vaccinarea animalelor ca urmare a adaptarii normelor noastre la cele europene, deoarece cercetarile au aratat ca vaccinul antipesta dezvolta in organismul animalelor o serie de toxine extrem de nocive pentru organismul uman.
Clujul si celelalte judete din vestul tarii sunt cele mai afectate de pesta porcina deoarece in aceasta zona s-a aplicat prima data masura interzicerii vaccinarii.

Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă