15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFenomenul de albire a coralilor din Noua Caledonie continuă

Fenomenul de albire a coralilor din Noua Caledonie continuă

Fenomenul de albire a coralilor din arhipelagul Noua Caledonie (Oceanul Pacific), care a început în februarie, continuă. Oamenii de știință speră că scăderea temperaturilor va duce la estomparea progresivă a fenomenului, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Încă este foarte cald, dar ne putem imagina că fenomenul va încetini odată cu venirea sezonului mai rece”, a declarat un director de cercetare la Institutul de cercetări pentru dezvoltare (IRD), Claude Payri, pentru AFP.

Recifurile de corali din Noua Caledonie, dintre care mai multe sunt înscrise în Patrimoniul mondial al umanităţii, sunt afectate de un episod de albire de o amploare fără precedent. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acesta se datorează „unei anomalii meteorologice”, caracterizate prin absenţa vântului timp de câteva săptămâni consecutiv, temperaturi foarte ridicate şi o puternică radiaţie UV, din cauza lipsei norilor. 

„În luna februarie s-au înregistrat temperaturi cu peste 2 grade Celsius mai mari decât media celor mai calde luni, ceea ce constituie un record în ultimii 30 de ani”, a adăugat dna Payri, care a susţinut luni o conferinţă pe această temă la Congresul găzduit de arhipelag. 

Pentru a înţelege mai bine albirea observată aproape peste tot în vastul recif caledonian – în total 23.000 de kilometri pătraţi -, IRD a organizat observarea regulată a şapte specii majore de corali din patru situri cu ajutorul unor aparate de înregistrare a temperaturilor şi salinităţii. Cercetătorii au avut în vedere trei scenarii diferite: o recuperare a coralilor din februarie, mortalitatea lor şi continuarea fenomenului de albire. „În prezent studiem datele şi nu putem spune deocamdată care dintre scenarii este mai frecvent. Observaţiile vor dura până la 18 luni”, a spus Claude Payri. 

Şi în alte locuri de pe glob s-au constatat albiri masive ale recifurilor de corali, ca de exemplu în Australia, unde oamenii de ştiinţă au apreciat recent că sunt afectate 93% din marea Barieră. 

Albirea este un fenomen de dispariţie care se traduce prin decolorarea coralilor. Ea este provocată de creşterea temperaturii apei, care duce la expulzarea algelor simbiotice, aflate la baza culorilor şi a nutrienţilor acestor animale marine, precizează AFP în încheiere.

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă