16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFatah si Hamas fac pace

Fatah si Hamas fac pace

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, liderul Fatah, si conducatorul in exil al miscarii islamiste Hamas, Khaled Meshaal, au semnat, la Mecca (cel mai sfant loc al islamului), un acord menit sa puna capat lunilor de confruntari violente intre cele doua grupari palestiniene rivale, soldate cu 67 de morti dupa 25 ianuarie.
Acordul prevede formarea unui guvern de uniune nationala condus de premierul in exercitiu, Ismail Haniyeh (din partea Hamas), si "respectarea legislatiei internationale si acordurilor incheiate de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei" cu Israelul, care insa nu este mentionat explicit.
Dupa doua zile de discutii, cele doua delegatii au convenit, in cursul noptii de joi spre vineri, sa constituie trei grupuri de lucru consacrate principalelor puncte de divergenta. Primul grup, insarcinat cu stabilirea componentei guvernului de uniune nationala, a convenit ca premierul in exercitiu, Ismail Haniyeh (Hamas), sa fie mentinut in functie, urmand ca Fatah sa aiba un vicepremier numit de Mahmoud Abbas. Noua ministere au fost atribuite Hamas, sase au revenit gruparii Fatah si patru – reprezentantilor altor patru blocuri din Consiliul legislativ palestinian (CLP, parlamentul palestinian). Trei portofolii-cheie, Afacerile Externe, Finantele si Internele, au revenit unor independenti.
"Sper ca vom pune capat actiunilor de care ne este rusine si ca ne angajam intr-o actiune serioasa pentru eliberarea patriei noastre", a declarat presedintele palestinian Mahmoud Abbas. Presa palestiniana a salutat ieri la unison acordul, primit cu manifestatii de bucurie in Gaza.
Regele Abdallah al Arabiei Saudite si-a exprimat satisfactia pentru acord, calificandu-l "onorabil" si apreciind ca semnatarii "s-au ridicat la inaltimea responsabilitatii lor, oprind varsarea de sange si realizand unitatea nationala".
Purtatoarea de cuvant a guvernului israelian a declarat ca "Israelul se asteapta ca noul guvern palestinian sa respecte si sa accepte toate cele trei principii ale comunitatii internationale – recunoasterea Israelului, acceptarea tuturor acordurilor precedente si renuntarea totala la terorism si violenta", fara sa comenteze daca acordul de la Mecca raspunde acestor cerinte.
Uniunea Europeana (membra, alaturi de ONU, SUA si Rusia, a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu) va analiza acordul "cu bunavointa, intr-o maniera pozitiva, dar precauta".
La doar cateva ore dupa parafarea acordului, un lider din Gaza al Hamas a declarat ca miscarea islamista nu va recunoaste niciodata Israelul, o noua indicatie a disensiunilor intre liderii organizatiei din teritoriile palestiniene si conducatorul acesteia din exil, Khaled Meshaal.

Violente la Ierusalim

La Ierusalim, ieri, sute de politisti israelieni au intervenit, facand uz si de gaze lacrimogene, pentru dispersarea unui grup de palestinieni care protestau impotriva unor lucrari de renovare initiate de israelieni la rampa de acces pe Esplanada Moscheilor, calificate drept o "agresiune" impotriva locurilor sfinte islamice. Ciocnirile s-au soldat cu 35 de raniti (20 de palestinieni si 15 politisti), majoritatea usor. Aproximativ 150 de protestatari palestinieni s-au baricadat in Moscheea Al-Aqsa, de unde au plecat dupa 90 de minute, dupa negocieri cu politia israeliana.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă