12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialFalsul doctor, descoperit la cererea Ministerului Educatiei

Falsul doctor, descoperit la cererea Ministerului Educatiei

Situatia lui Sorin Antohi, mediatizatul dascal al Central European University din Budapesta, a socat lumea academica din Iasi. Conducerea Universitatii “Al. I. Cuza” a fost surprinsa, initial, cand Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat, cu rang de urgenta zero, documentele oficiale cu privire la doctoratul lui Sorin Antohi pe care acesta a sustinut intr-un CV public ca l-a obtinut in 1995 la Iasi.

“Am dat un raspuns acestei solicitari a ministerului cu destul de multa indoiala. Am verificat la sange, pe toate canalele, inclusiv la universitatile colege din Bucuresti sau Cluj, daca Antohi si-a sustinut acolo teza de doctorat. Acest lucru nu s-a intamplat. Nu-mi explic nici acum de ce nu si-a sustinut teza. Am discutat cu academicianul Alexandru Zub, care a fost indrumatorul sau de doctorat, care mi-a spus ca Antohi si-a sustinut toate examenele pana la lucrarea finala, aceasta din urma nefiind sustinuta nici la ora actuala”, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rectorul Universitatii “Al. I. Cuza”.

Nici macar lector universitar

Conform legilor romanesti, un dascal care nu si-a sustinut doctoratul nu putea sa activeze ca lector decat patru ani, el fiind exclus dupa aceea din invatamantul superior. “Zbura din functia de lector dupa patru ani. In niciun caz nu putea fi conferentiar sau profesor fara titlul de doctor in materia respectiva. Este o situatie fara precedent in invatamant. Eu nu stiu cum de l-au primit la acea universitate din Budapesta. Chiar nu te intreaba nimeni de actele de studii? Nu pot sa-mi imaginez acest lucru… La noi, chiar daca te angajezi vanzator ori taximetrist sau muncitor, iti cer sa dovedesti cu acte studiile absolvite. Este stupefiant ce s-a intamplat acolo”, a adaugat Dumitru Oprea.

Carti-fantoma

CV-ul impresionant de pe site-ul Universitatii Central-Europene din Budapesta cuprinde si un numar impresionant de carti, multe aflate inca in pregatire la edituri din Romania ori din strainatate. Si aici exista multe semne de intrebare. Despre cazul a trei carti, care se spune ca se afla in lucru la Polirom din 2004, nu stie nimeni.
“Situatiunea. Istorie recenta in Romania”, “Ioan Petru Culianu. O microistorie intelectuala” si “Efecte secundare. Istorie, cultura, politica” sunt trei titluri despre care Sorin Antohi sustine ca sunt in lucru la Editura Polirom din 2004. Numai ca si aceste titluri sunt puse sub semnul intrebarii. “Am auzit ca nici aceste carti nu au existat vreodata la Polirom sau la o alta editura romaneasca. Nu stiu ce sa mai cred. Care este motivul construirii unei asemenea aure, daca avea deja succes? Luarile sale de pozitie erau pertinente si avea un renume mondial Sorin Antohi. De ce a trebuit sa-si forteze norocul?”, se intreaba profesorul Dumitru Oprea. Situatia cea mai grava o au doctoranzii lui Sorin Antohi, care sunt bulversati.
Dupa canoanele academice romanesti, doctoranzii unui impostor ar urma sa fie preluati de alti indrumatori de doctorat, pentru ca titlurile lor sa aiba ulterior credibilitate. Mai mult, sunt unii profesori romani care predau acum la Universitatea Central-Europeana din Budapesta care l-au avut indrumator la doctorat chiar pe Sorin Antohi, carierele lor fiind puse acum sub semnul intrebarii.
Ascensiunea lui Sorin Antohi din Ungaria a demarat furtunos in 1995. Coincidenta sau nu, 1995, anul in care Sorin Antohi sustine ca si-a obtinut doctoratul, coincide cu anul in care el a obtinut si prima functie in cadrul Universitatii Central-Europene din Budapesta, cea de Recurrent Visiting Professor in cadrul Departamentului de Istorie. Din 1997 se stabileste pe perioada nedeterminata la CEU, la inceput ca profesor asociat, iar din 2000 ca profesor titular. In toata aceasta perioada, functiile sale academice sunt completate si de o serie de functii de conducere. Astfel, intre 1997 si 1999, Sorin Antohi este numit prorector academic al CEU, iar din 2002 este directorul Centrului de Studii Istorice al CEU.

Cele mai citite

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...
Ultima oră
Pe aceeași temă