21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFalimentul, teama rectorilor de la privat

Falimentul, teama rectorilor de la privat

Rezultatele catastrofale de la bacalaureat şi poziţiile codaşe ocupate în noua clasificare a unităţilor de învăţământ superior îi forţează pe rectorii universităţilor particulare să-şi regândească strategia care a funcţionat de minune când apele erau mult mai liniştite.

 

Organizate după principiile economiei de piaţă, universităţile particulare vor primi anul acesta, probabil, cea mai grea lovitură din ultimii ani. Pe de o parte, nici una nu a reuşit să se claseze pe locuri fruntaşe în ierarhia prezentată de Ministerul Educaţiei, motiv suficient pentru a fi evitate de viitorii studenţi care ţin să aibă o diplomă bine văzută.

Pe de altă parte, doar jumătate dintre absolvenţii de liceu de anul acesta au reuşit să promoveze bacalaureatul, aşa că, în mod natural, numărul înscrierilor la facultăţi va scădea drastic. Reprezentanţii universităţilor încearcă să-şi facă singuri curaj şi aşteaptă să se înscrie cât mai mulţi candidaţi pe ultima sută de metri, până la sfârşitul acestei luni. „Suntem încă în etapa de înscrieri, e drept că avem mai puţini candidaţi anul acesta, dar nu am redus numărul de locuri. Nu cred că va fi un număr semnificativ mai scăzut de candidaţi, nu am avut niciodată probleme, pentru că suntem o universitate de renume”, spune Carmen Rizea, secretar-şef la Universitatea „Nicolae Titulescu”. Strategia de viitor va fi realizată la finele admiterii din acest an, pentru a se putea lua în calcul cifre exacte, precum şi impactul scăderii demografice. Taxele de şcolarizare la „Nicolae Titulescu” au rămas nemodificate în ultimii şase ani, după cum precizează Rizea, şi încă nu s-a luat nici o decizie în privinţa lor.

Nici conducerile altor univer-sităţi nu se gândesc să reducă taxele pentru a atrage mai mulţi candidaţi. „Nu reducem taxele, nu facem noi această prostie. Cei de la stat au mai  redus din taxe, dar Ministerul Finanţelor a spus că trebuie stabilite taxe care să acopere cheltuielile. De exemplu, la Drept, la noi, taxa e de 2.000 de lei, iar la stat a scăzut la 1.400 de lei. Nu cred că vor avea rezultate, dacă nu investesc”, a declarat Marţian Iovan, prorector la Universitatea „Vasile Goldiş”, din Arad. Acolo, în ultimii ani a scăzut de aproape patru ori numărul celor care doresc să-şi continue studiile după vârsta de 30 de ani, iar la forma de învăţământ la distanţă cifra a scăzut de 10 ori. La înscrierile din anul acesta, se înregistrează o scădere la jumătate faţă de anul trecut, iar selecţia a fost mai puţin rigidă comparativ cu anii trecuţi. Doar la unele facultăţi, cum ar fi Medicină, Farmacie, Stomatologie şi Asistente medicale, s-au înscris aproape doi candidaţi pe loc. 

Ca strategie de viitor, cei de la „Vasile Goldiş” se gândesc să dezvolte învăţământul postliceal, să acorde atenţie mai mare cercetării ştiinţifice şi prestării de activităţi pentru mediul de afaceri. Strategia la Universitatea „Hyperion” va fi stabilită după ce se vor încheia înscrierile din acest an, care până acum au fost sub aşteptări. „Până acum, s-au înscris 25-30%, faţă de 70%, cum s-a întâmplat anul trecut, dar  abia la sfârşitul lunii septembrie se închid înscrierile. Cu certitudine se vor ocupa mai puţine locuri decât anul trecut. Strategia pe viitor o vom decide după ce se centralizează rezultatele”, a declarat Andrei Cristea, secretar general la „Hyperion”. Cei de la „Spiru Haret” au spus că nu au făcut deocamdată o centralizare şi aşteaptă sfârşitul perioadei de înscrieri.

„Multe universităţi au exagerat”

Efervescenţa din anii trecuţi în ceea ce priveşte universităţile particulare a trecut, iar efectele se vor vedea pe termen lung. „Foarte multe universităţi au exagerat în a scoate pe bandă rulantă absolvenţi, mai ales cei de la Drept. Rezultatele de la bacalaureat şi recenta ierarhizare vor pune ordine în domeniu”, e  de părere Eugen Palade, expert în educaţie la Centrul Educaţia 2000. Pe viitor, specialistul consultat de RL spune că e posibil să scadă numărul de universităţi sau să se reprofileze, iar unele să-şi restrângă activitatea.  Text Box:

Cele mai citite

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

De Paște, Ciolacu i-a dat Gabrielei Firea PAS, CĂ tot Piedone e lăsat la crescut precum cozonacul

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, i-a transmis candidatului declarat al formațiunii sale politice pentru...

VIDEO și FOTO. Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Discursul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat al său de președinte al Federației Ruse, la Marele Palat al Kremlinului. În conformitate cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă