Din ce in ce mai multe firme au inceput sa dispara din economia judetului Bacau. Numarul falimentelor a inceput sa creasca, cu precadere, anul acesta, iar perspectivele sunt si mai sumbre acum dupa declansarea crizei financiare mondiale.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Bacau, in cele trei trimestre din acest an, din economia judetului au disparut nu mai putin de 2.498 de afaceri. Cele aproape 3.000 de firme se aflau in diferite faze de sistare a activitatii, precum dizolvare, lichidare, reorganizare judiciara, faliment si insolventa. Mai exact, 1.782 erau in dizolvare judiciara, 62 s-au dizolvat de drept si 654 au fost dizolvate voluntar. Un calcul simplu releva faptul ca, lunar, au disparut circa 208 afaceri. Cele mai multe firme care au iesit de pe piata activau in domeniul comertului, urmate de cele din sectorul servicii si din productia industriala. Falimentele din comert sunt puse pe seama aparitiei supermarketurilor in mai tot judetul, dar si a lipsei unei adevarate subventionari de catre stat a firmelor din industria alimentara si din agricultura, domeniile direct legate de afacerile din comert.
"Faptul ca au falimentat firmele din comert nu e un lucru rau, din punctul meu de vedere, pentru ca erau prea multe spatii comerciale acaparate de comercianti. Or, locul lor putea sa fie luat de birouri, de servicii, domenii care inregistreaza un deficit in aceasta privinta", crede Marin Mironeasa, presedintele Uniunii Industriasilor din Romania (UGIR) 1903 Bacau. Nici previziunile nu sunt tocmai imbucuratoare pentru perioada ce va urma, firmele din industria textilelor, a comertului cu autoturisme si a constructiilor de lux fiind cele mai supuse riscului de a-si intrerupe activitatea o data cu debutul crizei mondiale.