13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFabrica de ofiţeri unde se dădea şpagă de la înfiinţare

Fabrica de ofiţeri unde se dădea şpagă de la înfiinţare

Procurorii anticorupţie au descoperit ce ştia tot oraşul: la Universitatea Maritimă Constanţa se dă şpagă. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurori ai Parchetului Curţii de Apel Constanţa au descins, ieri dimineaţă, la sediul UMC. Timp de mai multe ore, nimeni nu a mai avut voie să intre sau să iasă din clădire.

Din primele informaţii, vizat este chiar rectorul, Violeta Ciucur. Scandalul ar fi început după ce mai mulţi studenţi au reclamat faptul că li s-au cerut bani pentru a trece examenele.

Procurorii analizează două piste: profesorii ar fi primit direct şpagă şi au acordat note mai mari, respectiv alte persoane s-au prezentat la examene în locul studenţilor. ”Se au în vedere sesiunile din iunie-iulie şi septembrie 2013, sesiunea de restanţe”, a spus prorectorul Cornel Panait.

Majoritatea marinarilor români au trecut prin UMC.

În ţară aceştia nu se mai pot pregăti decât la Academia Militară, tot din Constanţa, sau, mai nou, la un colegiu nautic din Bucureşti. Foştii studenţi spun că aici se dă şpagă de ani buni de zile. Au existat cazuri când profesorii nu au ezitat să îi primească pe elevi în casă pentru a primi şpaga. Cadrele didactice acceptau, pe lângă bani, şi bunuri, cum ar fi whiskey.

Profesorii de la UMC nu sunt, în general, oameni săraci. Fostul rector Cornel Panait este milionar în euro. Actualul rector, Violeta Ciucur, fost secretar ştiinţific al Senatului universităţii, deţine trei terenuri intravilane, de peste 1.600 mp, aproape 5.000 de mp de teren agricol, un apartament. În calitate de secretar ştiinţific a ridicat de la UMC, anul trecut, 74.368 lei.

Declaraţiile de avere de pe pagina de internet a instituţiei nu mai sunt actualizate din 2008.

Şi cea mai mare universitate din Constanţa, Ovidius, este de câteva săptămâni în centrul unui scandal imens. Fostul rector Dănuţ Epure şi prorectorul Gabriela Stanciu au fost trimişi în judecată după ce ar fi vândut subiectele de admitere la Facultatea de Farmacie.

Cele mai citite

Rublev îl elimină pe Carlos Alcaraz de la Madrid după două ore de joc

Carlos Alcaraz, tenismanul spaniol care ocupă locul 3 în clasamentul mondial, a suferit o înfrângere în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale

Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78% (față de 95% pentru copiii români din vecinătate). Decalajul se mărește din nou în...
Ultima oră
Pe aceeași temă